Chestionată de personalități politice din toate părțile, cu excepția stângii, pentru refuzul său de a califica Hamas drept „terorist”, Agence France-Presse își apără alegerea, scrie Le Figaro.
AFP nu își va schimba linia editorială. Weekendul trecut, toate mesajele sale care raportau tentativa de pogrom comisă duminică seara în Daghestan asupra pasagerilor unui avion care venea de la Tel Aviv descriau pur și simplu „un atac al unei mulțimi ostilă Israelului” . Niciunul dintre articole nu includea cuvintele „evrei”, „antisemiți” sau „islamişti” , ceea ce este o remarcabil când știm că, mulțimea, nu numai ca voiau să linșeze pasagerii avionului, dar a agresat si pe cei care așteptau în aeroport, cerând să-și arate pașapoartele.
Cu trei zile înainte, Lefigaro.fr a dezvăluit instrucţiunile conducerii Agenţiei adresate jurnaliştilor săi cu privire la reflectarea conflictului dintre Hamas şi Israel. O notă internă explica în special că termenul „terorist” a fost „interzis” pentru a descrie Hamas. Organizația ar putea fi desemnată drept „mișcare islamistă palestiniană”, dar era necesar să se vorbească despre „luptători Hamas” și nu „islamişti Hamas” . Editorii trebuiau să folosească termenul „terorist” doar dacă aminteau că este folosit „de Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel”.
Phil Chetwynd, director de informații AFP, a justificat aceste instrucțiuni afirmând că cuvântul „terorist” „și- a pierdut sensul” . „Toate guvernele autoritare din lume folosesc cuvântul pentru a vorbi despre oponenții lor, de exemplu”, a adăugat el. Preferăm faptele pe care le putem atesta noi insine. Descrierea detaliată a atacurilor atroce din Israel este clară pentru cititor.”
Excepție notabilă
Controversa din interiorul Agenției, s-a extins rapid în sfera politică din Franța. Marine Le Pen a considerat duminică că neutilizarea cuvântului calificativ „terorist” „este deja o formă de mulțumire” cu privire la Hamas. Éric Ciotti, președintele republicanilor, a făcut, la rândul său, acest comentariu: „Când am văzut gradul de barbarie al acțiunilor Hamas, putem asimila refuzul extrem de șocant al AFP de a-l califica drept terorist drept o încercare de a atenua oroarea." La o conferință editorială de luni dimineață, directorul general al AFP, Fabrice Fries, a cerut personalului Agenției să „evite să importe în Agenție aceste acuzații de intenție”
De asemenea, a trimis o scrisoare ziarului Le Figaro unde explică în special că „o agenție nu este acolo pentru a spune cine sunt băieții buni și cei răi, ci pentru a spune ce se întâmplă, cât mai exact posibil” . În această scrisoare el subliniază că „marele agenții mondiale, Reuters , Associated Press, AFP, nu s-au consultat și totuși toate respectă aceleași reguli”. El este, de asemenea, mulțumit, în ceea ce privește AFP, că acest lucru este „foarte bine înțeles de clienții (ei) media ” și „că nimeni nu pare să fi găsit ceva de spus, dimpotrivă” .
Aceste agenții de presă internaționale, conduse de AFP, au un număr mare de instituții media care vizează publicul musulman printre clienții lor.
It is reported that AFP journalists have been instructed not to refer to Hamas as 'Islamists' or 'terrorists'. https://t.co/jN016UwPCW
— Heloise (@HeloisePatricia) October 27, 2023