„Ador să fiu femeie”: cântăreața britanică Adele e acuzată de transfobie

11 Feb 2022
„Ador să fiu femeie”: cântăreața britanică Adele e acuzată de transfobie

Declarația artistei prezentă marți, 8 februarie la BRIT Awards, a stârnit o dezbatere în jurul transfobiei, relatează revista Newsweek.
 

„Ador să fiu femeie". Comentariile făcute de cântăreața britanică Adele marți 8 februarie nu au trecut neobservate întrucât ulterior a fost acuzată de transfobie după cum relatează Newsweek.

Adele a rostit aceste cuvinte în timpul discursului ei la BRIT Awards – la Londra – o ceremonie care este echivalentul britanic al American Grammy Awards. În cadrul acestui spectacol, în care categoriile de gen au fost eliminate anul acesta pentru mai multă corectitudine, artista în vârstă de 33 de ani a câștigat trei trofee.


„Cine ar fi crezut că Adele este transfobă? »


Atunci când cântăreața a urcat pe scenă pentru a primi râvnitul premiu Entertainer of the Year – care i-a permis să-l învingă pe compatriotul Ed Sheeran – a profitat de ocazie pentru a-și exprima mândria de a fi femeie. Adele a spus aceste câteva cuvinte, citate de revista americană: „Înțeleg de ce s-a schimbat denumirea acestui premiu, dar îmi place să fiu femeie și să fiu artistă, da! Sunt foarte mândră de noi, într-adevăr, într-adevăr. »

Dacă cuvintele Adelei au stârnit inițial un val de aplauze precum și urale din partea publicului prezent cu această ocazie au stârnit apoi si o dezbatere. Pe Twitter, de exemplu, un utilizator, citat de Newsweek, a estimat: „Cine ar fi crezut că Adele este transfobă și și-ar folosi platforma pentru a cere distrugerea comunității trans? Mai ales adolescenții confuzi. »

„O ideologie dăunătoare”

La rândul ei, autoarea și jurnalista Milli Hill, care ea însăși a suferit reacții negative în urma unor replici la adresa comunității transgender, a reacționat astfel pe aceeași rețea de socializare: „Să sperăm că toți cei care s-au îndoit că suntem sub influența unei ideologii dăunătoare vor deschide ochii pentru a vedea cât de controversat a devenit pentru o femeie să spună: „Îmi place să fiu femeie”. »

„Atentie fanii Adele. Poți să faci un discurs și să nu menționezi un singur grup de identitate, dar să proclami că îți place să fii femeie, iar activiștii trans te vor numi anti-trans”, a comentat un utilizator. „Cuvântul femeie este un discurs de ură pentru ei”. 

 

În noiembrie anul trecut, a fost anunțat că premiile BRIT vor renunța la categoriile de gen pentru prima dată în istoria sa de aproape 45 de ani. La originea acestei decizii: mai multe reclamații conform cărora artiștii ne-binari ar fi excluși din acest concurs. Pe Twitter, la acea vreme, organizatorii acestei ceremonii au distribuit un comunicat de presă în care făceau cunoscut că „BRIT [s-au angajat] să facă spectacolul mai incluziv”.

 

Surse: Newsweek, Valeurs Actuelles 

Alte stiri din Externe

Ultima oră