Administrația Biden apără retragerea din Afganistan și îl acuză pe Trump pentru haos

07 Apr 2023
Administrația Biden apără retragerea din Afganistan și îl acuză pe Trump pentru haos

Administrația Biden spune că acțiunile fostului președinte Donald Trump au „constrâns serios” condițiile pentru retragerea armatei americane din Afganistan, scrie FoxNews

Președintele american Joe Biden a transmis joi Congresului documentele secrete referitoare la retragerea din Afganistan, cerute de multă vreme în special de republicani, a anunțat joi Casa Albă.

Într-un document de 12 pagini, oficialii Biden apără decizia președintelui de a se retrage, numind decizia sa de a pune capăt războiului de două decenii „lucru potrivit pentru țară”. Raportul nu pare să recunoască nicio greșeală făcută de Biden. Totuși, documentul critică în mod repetat administrația Trump pentru constrângerea condițiilor de evacuare americană, timp în care 13 soldați americani au murit într-un atentat sinucigaș în timp ce protejează aeroportul din Kabul. 

Evaluarea recunoaște că evacuarea americanilor și a aliaților din Afganistan ar fi trebuit să înceapă mai devreme, dar da vina pe întârzierile guvernului și ale armatei afgane, precum și evaluărilor armatei americane și ale comunității de informații.

„Opțiunile președintelui Biden cu privire la modul de a executa o retragere din Afganistan au fost sever constrânse de condițiile create de predecesorul său”, se arată în document. 

Casa Albă îl acuză pe Trump că i-a încurajat pe talibani angajându-se în discuții de pace fără a consulta aliații și partenerii americani din regiune. Documentul subliniază că, în același timp, Trump a redus prezența militară a SUA în Afganistan, cu o serie de reduceri pe tot parcursul anului 2020. 

„În timpul tranziției de la Administrația Trump la Administrația Biden, administrația lui Trump nu a oferit niciun plan privind modul de a efectua retragerea finală sau de evacuare a americanilor și aliaților afgani”, spune Casa Albă. „Într-adevăr, nu existau astfel de planuri în vigoare când președintele Biden a intrat în funcție, chiar și cu retragerea totală convenită la puțin peste trei luni distanță.” 

Retragerea SUA din Afganistan a precipitat prăbușirea dezastruoasă a Forțelor Naționale de Securitate afgane și preluarea Kabulului de către talibani la 15 august 2021. Biden a supravegheat eforturile de evacuare pentru aliații SUA, traducătorii și refugiații afgani considerați expuși riscului răzbunării din partea forțelor islamiste radicale. Aproape 1.000 de cetățeni americani au fost lăsați în urmă și ulterior evacuați. Mii de aliați afgani rămân în țară. 

Documentul lansat de Casa Albă oferă o privire de ansamblu asupra acțiunilor administrației și relatează detaliile retragerii Afganistanului din perspectiva acestora.

„După cum știți cu toții, în aceste luni, departamentele și agențiile esențiale pentru retragere au efectuat analize interne aprofundate după acțiune, fiecare dintre ele examinându-și procesele de luare a deciziilor, precum și modul în care au fost executate acele decizii”, a spus purtătorul de cuvânt John Kirby. 

„Astăzi, ei pun aceste analize la dispoziția comisiilor relevante din Senat și din Cameră, așa cum au prezentat în avans secretarii [Antony] Blinken și [Lloyd] Austin în mărturie luna trecută”, a adăugat el.

În momentul în care Biden și-a preluat mandatul, Casa Albă spune că „talibanii se aflau în cea mai puternică poziție militară în care se aflau din 2001, controlând sau contestând aproape jumătate din țară”.

„Deși a fost întotdeauna intenția președintelui de a pune capăt acelui război, este, de asemenea, incontestabil că deciziile luate și lipsa de planificare făcută de administrația anterioară au limitat semnificativ opțiunile disponibile pentru el”, a declarat Kirby reporterilor la conferința de presă de joi la Casa Albă. 

„Președintele Biden a moștenit o prezență de forță în Afganistan de aproximativ 2.500 de soldați. Aceasta a fost cea mai mică din 2001. El a moștenit un program special de vize de imigranți care fusese lipsit de resurse. Și a moștenit un acord încheiat între administrația anterioară și talibanii care au cerut îndepărtarea completă a tuturor trupelor americane până în mai 2021, altfel talibanii, care și-au oprit atacurile în timp ce acordul era în vigoare, vor reveni la război împotriva Statelor Unite.”

Kirby a spus că administrația Trump nu a furnizat niciun plan de îndepărtare a trupelor americane, de tranziție a securității către guvernul afgan sau de creștere a procesării vizelor speciale de imigrant pentru aliații afgani. 

"Tranzițiile contează. Aceasta este prima lecție învățată aici. Iar administrația viitoare nu a fost prea mare", a spus el. „Astfel, alegerea președintelui Biden a fost strictă: fie retragerea forțelor noastre, fie reluarea luptei cu talibanii. El a ales prima varianta”. 

https://mariustuca.ro/externe/administratia-biden-apara-retragerea-din-afganistan-si-il-acuza-pe-trump-65961.html

Alte stiri din Externe

Ultima oră