Adidas pierde 700 milioane de euro după ce a rupt colaborarea cu Kanye West

10 Feb 2022
Adidas pierde 700 milioane de euro după ce a rupt colaborarea cu Kanye West

Producătorul german de echipamente sportive a înregistrat o scădere de 254 de milioane de euro a profitului net în 2022 și anticipează o pierdere operațională de 700 de milioane de euro în 2023, după încheierea colaborării cu rapperul american Kanye West, scrie BFMTV.

Adidas a anunțat joi că a suferit o scădere puternică a venitului net în 2022, după sfârșitul colaborării sale cu Kanye West. Profitul net al Adidas a scăzut la 254 de milioane de euro, față de 1,49 miliarde de euro generați în 2021, potrivit primelor cifre publicate de grup. Încheierea colaborării cu rapperul american Kanye West după remarcile antisemite făcute de acesta din urmă, ar trebui să aibă ca rezultat o pierdere operațională de 700 de milioane de euro în 2023, a spus Adidas. "Cifrele vorbesc de la sine. Nu avem rezultatele pe care ar fi trebuit să le avem", a declarat noul șef Adidas Bjorn Gulden, care a preluat conducerea în ianuarie.

„Adidas are tot ce este necesar pentru a reuși... Trebuie să punem totul în ordine, dar sunt convins că în timp Adidas va putea să strălucească din nou”, a adăugat el, precizând că va dura timp.

Adidas și-a încheiat colaborarea cu Kanye West -- acum cunoscut sub numele de Ye -- în octombrie și colecția sa extrem de profitabilă „Yeezy” creată cu West. Pentru 2023, Adidas subliniază că impactul acestei perturbări va continua să se facă simțit. Cifra de afaceri este de așteptat să scadă cu aproximativ 1,2 miliarde de euro și profitul operațional cu aproximativ 500 de milioane de euro. Adidas prevede, în cazul deprecierii totale a stocului de adidasi Yeezy, o scădere suplimentară de 500 de milioane de euro. Grupul prevede, de asemenea, costuri de 200 de milioane pentru a-și revizui strategia și a se pregăti pentru revenirea în 2024.

O colaborare născută în 2014

În octombrie 2022, după remarcile antisemite ale lui Kayne West, Adidas a anunțat într-un comunicat de presă „decizia de a pune capăt imediat parteneriatului cu Ye”. „Adidas nu tolerează antisemitismul sau orice altă formă de discurs instigator la ură”, a spus grupul, adăugând că încetează fabricarea produselor rapper-ului marca Yeezy.

Colaborarea dintre brandul cu trei dungi și vedeta americană este de multă vreme una dintre cele mai de succes din lumea modei. În dezvoltare din 2014, colecția de pantofi sport Yeezy a rapperului s-a bucurat de un succes fenomenal care l-a ajutat să facă din Kanye West un miliardar.

Relațiile dintre cei doi parteneri s-au deteriorat semnificativ anul trecut în legătură cu diversele escapade ale vedetei. Ye a fost suspendat de pe Twitter după ce a scris pe Twitter că va ataca evreii într-o postare pe care rețeaua de socializare a șters-o de atunci pentru încălcarea regulilor sale. De asemenea, a fost suspendat de pe Instagram. Anterior, rapperul criticase inițiativele comerciale ale Adidas luate, potrivit acestuia, fără acordul său.

Alte stiri din Externe

Ultima oră