Saudi Aramco a raportat un profit record de 161 de miliarde de dolari (134 de miliarde de lire sterline) pentru 2022, cel mai mare profit anual înregistrat vreodată de o companie de petrol și gaze, alimentat de creșterea prețurilor la energie și de cererea globală în creștere. Profiturile companiei, în mare parte deținute de stat, au crescut cu 46% de la an la an și a obținut mai mult decât rezultatele recente, raportate de Shell, BP, Exxon și Chevron la un loc, conform The Guardian.
„Aramco a înregistrat o performanță financiară record în 2022, pe măsură ce prețurile petrolului au cunoscut creșteri semnificative din cauza cererii crescute din întreaga lume”, a declarat Amin Nasser, directorul executiv al Saudi Aramco, care este listată la bursa de la Riad. Cea mai mare companie petrolieră din lume, care este deținută în proporție de 95% de guvernul Arabiei Saudite, a declarat un dividend de 19,5 miliarde de dolari după tranzacționarea din trimestrul al patrulea.
Consiliul său a recomandat, de asemenea, emiterea de acțiuni bonus, investitorii primind o acțiune suplimentară pentru fiecare 10 pe care le dețin în prezent. În timp ce companiile de petrol și gaze se bucură de rezultate excepționale din cauza impactului unor factori precum războiul din Ucraina – cu ca rezultat șefii care iau acasă pachete de salariu „de-amăgitoare” – performanța Saudi Aramco își depășește rivalii.
Profiturile companiei pentru anul trecut sunt aproape de trei ori față de cele 56 de miliarde de dolari ale Exxon și de peste patru ori față de cele ale Shell (39,9 miliarde de dolari), Chevron (36,5 miliarde de dolari) și BP (27,7 miliarde de dolari), dintre care majoritatea au, de asemenea, performanțe la niveluri record.
Saudi Aramco, care este a doua cea mai valoroasă companie cotată la bursă din lume, după Apple, a declarat că rezultatele sale au fost „susținute de prețuri mai puternice ale țițeiului, volume mai mari vândute și marje îmbunătățite pentru produsele rafinate”. Țițeiul Brent, prețul de referință al petrolului, a scăzut înapoi la 82 de dolari pe baril, atins 120 de dolari pe baril după invadarea Ucrainei de către Rusia. Compania a reafirmat că va continua să investească pentru a-și crește capacitatea maximă de producție la 13 milioane de barili pe zi până în 2027.
Cheltuielile de capital au crescut cu 18%, până la 37,6 miliarde de dolari anul trecut, și este de așteptat să crească între 45 și 55 de miliarde de dolari în anii următori, a spus compania. „Accentul nostru nu se pune doar pe extinderea producției de petrol, gaze și substanțe chimice, ci și pe investițiile în noi tehnologii cu emisii reduse de carbon, cu potențialul de a obține reduceri suplimentare ale emisiilor în propriile noastre operațiuni și pentru utilizatorii finali ai produselor noastre”, a spus Nasser.
Amnesty International a spus că profiturile lui Saudi Aramco sunt „șocante” și ar trebui folosite pentru a finanța o tranziție „bazată pe drepturile omului” la energia regenerabilă.
„Este șocant pentru o companie să realizeze un profit de peste 161 de miliarde de dolari într-un singur an prin vânzarea de combustibili fosili – cel mai mare motor al crizei climatice”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International. „Este cu atât mai șocant, cu cât acest surplus a fost acumulat în timpul unei crize globale a costului vieții și a fost ajutat de creșterea prețurilor la energie ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
„A trecut vremea ca Arabia Saudită să acționeze în interesul umanității și să susțină eliminarea treptată a industriei combustibililor fosili, care este esențială pentru prevenirea altor daune climatice.”