În ciuda deschiderii negocierilor, Rusia se află acum într-o poziție de forță, scrie o analiza Le Figaro.
Este un succes simbolic și, în timp de război, simbolurile contează. Prin deschiderea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la UE, țările europene au transmis un semnal dublu. Ucrainenilor, cărora le-au confirmat sprijinul pe termen lung pe care UE s-a angajat să le ofere. Iar Vladimir Putin a fost avertizat că este zadarnic să mizeze pe slăbiciunea și diviziunile Europei. Uniunea Europeană a dovedit, încă o dată, că atunci când se află la marginea prăpastiei, găsește în ea însăși suficiente resurse pentru a evita căderea în el.
Noul veto maghiar
Dar restul este în principal o victorie falsă. Premierul ungar Viktor Orban nu și-a utilizat dreptul de veto la intrarea Ucrainei în UE, pe care o consideră „iresponsabila”. La primăvară el va avea alte oportunități de a se opune etapelor tehnice ale procesului, în special adoptarea cadrului de negociere, care necesită unanimitate. Până atunci, circumstanțele îi vor fi poate mai favorabile. Pe măsură ce ne îndreptăm către președinția maghiară a Uniunii, care începe în iulie 2024, continentul se apropie și de alegerile europene și de mișcările populiste care se bucură până acum de succes. Viktor Orban va dori să folosească săptămânile următoare pentru a încerca să-și unească unii dintre aliații săi, cum ar fi Austria și Slovacia, pentru cauza sa anti-ucraineană.
Pe teren, majoritatea experților mizează pe o continuare a stagnării, cu o creștere lentă a puterii forțelor ruse și o fragilitate persistentă a armatei ucrainene, lipsită de oameni și muniție. Decizia „istorică” de a deschide o cale europeană pentru Ucraina nu a stins nici îndoielile exprimate de unii lideri în tonuri tăcute. Unii au prezentat alte priorități, în special lupta împotriva imigrației. Europa, care iese încet și cu greu din confortul pe care dividendele păcii i l-au adus după Războiul Rece, se află brusc în fața a trei crize care o privesc direct - Ucraina, Orientul Mijlociu, migrația. - și are mijloace insuficiente, atât la nivel militar, cât și la nivel politic, pentru a le combate în același timp.
Arme și muniții
Dar, mai presus de toate, nu victoria simbolică obținută la Bruxelles va oferi arme și muniție și nici banii pentru a le cumpăra, pentru a le permite ucrainenilor să recâștige avantajul față de ruși și să-și recupereze teritoriile ocupate. La câteva ore după ce a lăsat să treacă o decizie pe care o dezaproba, Viktor Orban a paralizat, prin folosirea dreptului de veto, ajutorul de 50 de miliarde de euro pe care Uniunea vrea să-l elibereze pentru Ucraina. Liderii europeni spun că au încredere în abilitățile lor de a găsi soluții până la începutul anului viitor pentru a depăși acest obstacol. Dar în tranșeele înghețate și înzăpezite ale fronturilor ucrainene, urgența nu are aceeași definiție ca în cancelariile occidentale. Și mai grav pentru ucraineni: blocarea persistentă în Congresul american a ajutorului financiar de 60 de miliarde de dolari pe care Joe Biden vrea să le transfere ucrainenilor.
Războiul dintre Ucraina și Rusia a devenit o competiție de bază industrială Un ofițer francez
Negocierile de aderare ale Turciei la Uniunea Europeană au început în urmă cu șaptesprezece ani și probabil că nu vor ajunge niciodată nicăieri. Procesul de aderare al Ucrainei va dura, de asemenea, mult timp. Este doar prima pagină a unui proces foarte lung. Numai pentru că este greu de imaginat integrarea unei țări aflate în război în UE. Întrebarea este dacă se poate pierde pe parcurs, așa cum a pierdut Ucraina, când NATO i-a deschis porțile la București în 2008, cea a Alianței Atlantice.
Uniunii Europene îi lipsesc trei lucruri pentru a putea face față provocărilor puse de Rusia la granițele sale. O reformă a instituțiilor sale, voință politică și reînarmare. Cele trei condiții, dacă vor fi vreodată îndeplinite, vor dura timp pentru a deveni operaționale. Un timp pe care nu îl au ucrainenii, care văd Rusia transformată într-o economie de război reînnoindu-și armata și eludând sancțiunile grație colaborării aliaților săi anti-occidentali.
Pe lângă faptul că este o falsă victorie, deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei va fi o mușamalizare menită să mascheze sau să obțină acceptarea pentru reintegrarea lui Vladimir Putin în jocul internațional, înghețarea frontului ucrainean și încheierea sancțiunilor împotriva Rusiei ? Aceasta nu este nici voința Franței, nici a Poloniei, nici a țărilor baltice. În aceste capitale, nevoia unei victorii pentru Ucraina este încă pe ordinea de zi. Deschiderea negocierilor de aderare este considerată un prim pas, insuficient, dar important. Și mai ales capabil, cu noile sale perspective, să conducă Europa către un salt istoric