"Eu cred că lumea este foarte speriată. Oamenii aşteaptă acţiuni, nu aşteaptă vorbe. Or toate discursurile autorităţilor sunt mai degrabă vorbe, decât acţiuni. Eu mă uit foarte mult şi la comentarii, chiar la francezi şi la alţi oameni. Toată lumea aşteaptă nişte acţiuni, oamenii vor nişte gesturi făcute, nişte schimbări de principii, de valori, adică felul în care am valorizat noi ideea de libertate sau de mă rog, ceea ce se vorbeşte acum, corectitudinea politică (...). Cred că o cultură a fricii deja este instalată în Europa", a afirmat Aurora Liiceanu pentru RFI.
Ea crede că trebuie să renunţăm la nişte libertăţi. "Nu se poate merge în continuare cu aceleaşi principii şi în acelaşi timp cu consecinţele pe care le au, faptul că avem foarte multă libertate. În fond, trebuie să redefinim şi ideea de libertate, pentru că nimeni nu este dispus... oricine ar accepta să fie controlat sau ar renunţa la nişte libertăţi, dacă ar şti că acest lucru le-ar aduce siguranţă", sustine psihologul.
Aurora Liiceanu spune ca mai degraba asistam la un război al culturii, principiilor şi al modului în care ne definim existenţa, decit la un razboi al religiilor. "Am citit peste tot că tinerii aceştia nu prea se duc la moschei, că nu prea citesc Coranul toţi şi aşa mai departe. Adică nu ştiu dacă este vorba de religie sau de cultură, cultura în sensul de obişnuinţe, de nivel de educaţie, de valorile pe care ei le îngurgitează din copilărie", afirma psihologul.
In opinia sa, traim intr-o epoca a eroizării, in care toată lumea vrea să fie erou. Numai ca aceia care vor sa devina eroi o fac prin rau, si nu prin bine. "Sunt şi valorile acestea ale celebrităţii, ale găsirii unui sens al vieţii, să fii nemaipomenit, dar prin rău, nu prin bine. E foarte complicat, din punct de vedere psihologic într-adevăr mi se pare extraordinar de complicat, pentru că pe de o parte este şi partea genetică şi partea educaţională, cum se combină lucrurile acestea", explică psihologul.