Activist pentru drepturile LGBTQ+ și fotomodel, asasinat și îndesat într-o cutie de metal

06 Ian 2023
Activist pentru drepturile LGBTQ+ și fotomodel, asasinat și îndesat într-o cutie de metal

Poliția din Kenya investighează moartea unui activist pentru drepturile LGBTQ+ al cărui cadavru a fost descoperit îndesat într-o cutie de metal într-un asasinat care a provocat indignarea națională.

Edwin Chiloba, un designer și model în vârstă de 25 de ani, a fost găsit mort miercuri, la 40 de kilometri, în afara orașului Eldoret din Valea Riftului, din vestul Kenya, pe marginea unui drum, potrivit rapoartelor. Purtătorul de cuvânt al poliției, Resila Onyango, a declarat pentru ziarul Kenya’s Star că motivul crimei este încă necunoscut. „Experții se ocupă de chestiune”, a spus Onyango, conform The Guardian.

Activiștii pentru drepturile omului au cerut investigații rapide cu privire la atacurile împotriva persoanelor LGBTQ+ care se confruntă cu o existență precară în națiunea creștină predominant conservatoare.

Homosexualitatea este tabu în Kenya și în mare parte din Africa, iar homosexualii se confruntă adesea cu discriminare sau persecuție. Încercările de a anula legile din epoca colonială britanică care interziceau homosexualitatea în Kenya s-au dovedit nereușite, iar homosexualitatea rămâne o infracțiune care se pedepsește cu repercursiuni care includ închisoare de până la 14 ani. „Este cu adevărat îngrijorător că continuăm să asistăm la o escaladare a violenței care vizează kenianii LGBTQ+”, a declarat vineri Comisia pentru Drepturile Omului din Kenya într-o declarație. În fiecare zi, drepturile omului ale persoanelor LGBTQ+ sunt încălcate cu puține consecințe pentru autori”, a adăugat acesta, îndemnând poliția „să efectueze investigații rapide și să se asigure că ucigașii sunt reținuți și urmăriți penal”.

Forumul feminist Western Kenya LBQT a spus că Chilobahad a folosit „moda pentru a deconstrui genul și pentru a susține drepturile grupului marginalizat”. „Vrem să știm, ca comunitate ca kenyeni, ce sa întâmplat cu Edwin, de ce a fost ucis și cine și-a aruncat cadavrul la fața locului”, a spus directorul de programe al grupului, Becky Mududa.

Moartea lui Chiloba vine după ce un alt activist LGBTQ+ a fost găsit ucis în aprilie anul trecut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră