Acte de vandalism la Berlin împotriva unui monument în memoria victimelor LGBT ale nazismului

15 Aug 2023
Acte de vandalism la Berlin împotriva unui monument în memoria victimelor LGBT ale nazismului

Monumentul din Berlin în memoria homosexualilor persecutați de naziști a făcut obiectul unei tentative de incendiu și a fost acoperit cu afișe homofobe, a anunțat marți, 15 august, poliția germană care a deschis o anchetă, conform AFP citat de Le Figaro. 

Sâmbătă seara, o persoană necunoscută a aruncat un obiect în flăcări în direcția monumentului care însă nu a luat foc, a precizat purtătorul de cuvânt al poliției, confirmând un comunicat de presă difuzat de Federația homosexualilor și lesbienelor din Berlin.

În plus, același individ a pus pe acest monument afișe pe care era scris un verset din Vechiul Testament care sugerează pedeapsa cu moartea pentru „un bărbat care face dragoste cu un alt bărbat”, a adăugat poliția. Acest pasaj al Bibliei este adesea folosit într-un mod abuziv împotriva homosexualilor”, notează Federația homosexualilor și lesbienelor din Berlin, în comunicatul său de presă.

„Triunghiuri roz”

Monumentul pentru „Triunghiurile Roz”, acesti mii de homosexuali deportați sau torturați de naziști, inaugurat în mai 2008, este situat în inima Berlinului, nu departe de memorialul Holocaustului care comemorează masacrul evreilor din Europa și monument în omagiu adus romilor, și ei victime ale celui de-al treilea Reich.

La umbra copacilor din marele parc Tiergarten, foarte aproape de Poarta Brandenburg, seamănă cu un cub de beton înalt de cinci metri, este străpuns de o fereastră oblică prin care trecătorii pot viziona un videoclip înfățișând un sărut între doi bărbați .

În epoca nazistă, peste 50.000 de persoane au fost condamnate din cauza orientării lor sexuale, în temeiul unui articol din codul penal abrogat abia în 1969 - homosexualitatea fiind complet dezincriminată în Germania abia din 1994.

Între 5.000 și 15.000 de homosexuali au fost deportați

Potrivit estimărilor, între 5.000 și 15.000 de homosexuali au fost deportați în lagărele de concentrare, unde nu au fost uciși imediat, dar unde marea majoritate dintre ei, forțați să poarte un triunghi roz care i-a plasat în partea de jos a ierarhiei lagărelor, au murit de epuizare și maltratare.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, o persoană necunoscută a incendiat și o cutie cu cărți despre național-socialism, care face parte dintr-un monument din Berlin dedicat evreilor deportați de naziști, „Ruta 17”, situat în gara Grünewald, la vest de capitala Germaniei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră