Accidentul din Nepal: soț și soție, pilot și copilot, decedați în urmă prăbușirii avioanelor la a căror manșă se aflau la 17 ani diferență

16 Ian 2023
Accidentul din Nepal: soț și soție, pilot și copilot, decedați în urmă prăbușirii avioanelor la a căror manșă se aflau la 17 ani diferență

Copilotul zborului Yeti Airlines care s-a prăbușit duminică în Nepal a fost văduva unui pilot care a zburat pentru aceeași companie aeriană și a murit, de asemenea, într-un accident de avion în urmă cu 16 ani, anunță The Guardian.

În 2010, Anju Khatiwada s-a alăturat companiei Yeti Airlines, pe urmele soțului ei. Dipak Pokhrel a zburat și pentru compania aeriană nepaleză, dar a murit când un avion mic de pasageri pe care îl pilota a căzut cu câteva minute înainte de aterizare.

Khatiwada a fost copilotul zborului din Kathmandu care s-a prăbușit în timp ce se apropia de orașul Pokhara duminică, ucigând cel puțin 68 de persoane în cel mai mortal accident de avion al națiunii Himalaya din ultimele trei decenii. Niciun supraviețuitor nu a fost găsit până acum printre cele 72 de persoane aflate la bord.

„Soțul ei, Dipak Pokhrel, a murit în 2006 într-un accident ce a implicat un avion Twin Otter al companiei Yeti Airlines în Jumla”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al companiei aeriene Sudarshan Bartaula, referindu-se la Khatiwada. „Și  pregătit pentru obținerea brevetului de pilot cu banii pe care i-a primit de la compania de asigurări după moartea soțului ei”.

Pilot cu peste 6.400 de ore de zbor, Khatiwada a zburat anterior pe populara rută turistică din capitală, Kathmandu, către al doilea oraș ca mărime al țării, Pokhara, a spus Bartaula.

Cadavrul lui Kamal KC, căpitanul zborului, care a avut peste 21.900 de ore de zbor, a fost recuperat și identificat.

Kathiwada nu a fost identificată încă, dar nu mai există vreo șansă să fie descoperită în viață, a spus Bartaula.

„Duminică, ea pilota avionul împreună cu un pilot instructor, care este procedura standard a companiei aeriene”, a spus un oficial Yeti Airlines, care o cunoștea personal pe Khatiwada. „Ea a fost întotdeauna pregătită să-și asume orice sarcină și a zburat mai devreme la Pokhara”, a spus oficialul, care a cerut să nu fie numit pentru că nu este autorizat să vorbească cu presa.

Reuters nu a putut contacta imediat niciunul dintre membrii familiei ei.

Aeronava ATR-72 pe care Khatiwada o copilota s-a rostogolit dintr-o parte în alta înainte de a se prăbuși într-un defileu din apropierea aeroportului Pokhara și a luat foc, conform relatărilor martorilor oculari și a unui videoclip cu accidentul postat pe rețelele de socializare.

Înregistratorul de voce din cabina de pilotaj și înregistrarea datelor de zbor de la aeronavă, care ar putea ajuta anchetatorii să stabilească ce a cauzat prăbușirea pe vreme senină, au fost recuperate.

Aproape 350 de oameni au murit în accidente de avion sau elicopter în Nepal din 2000. Țara găzduiește opt dintre cei mai înalți 14 munți din lume, inclusiv Everest, iar schimbările bruște ale vremii pot crea condiții periculoase.

Alte stiri din Externe

Ultima oră