A vrut să scape de război fugind prin Rusia. A rămas captiv mai bine de 8 luni

05 Ian 2023
A vrut să scape de război fugind prin Rusia. A rămas captiv mai bine de 8 luni

Pe 4 aprilie, când orașul său a fost blocat din toate părțile, David, în vârstă de 16 ani, s-a urcat într-un autobuz de la Mariupol către Rusia. Când a fost întrebat, el a declarat că le-a spus soldaților ruși exact ceea ce credea că vor să audă: „Am dat din cap și le-am spus „Da, da, vreau să merg în Rusia”, a spus David. „Nu a existat nicio opțiune de a merge în Ucraina. M-am gândit să ajung [în Rusia] și să ies repede prin Belarus”.

Dar când David a ajuns la destinația autobuzului, un oraș din vestul Rusiei, autoritățile locale l-au trimis la o casă de copii pentru că avea sub 18 ani. I-au spus că va trebui să rămână acolo până când va ajunge la majorat și i-au luat pașaportul.

David a petrecut opt ​​luni locuind într-o casă de copii rusă și a reușit să iasă numai datorită unui efort uriaș al foștilor săi lideri de la un club de tineret, care au fost evacuați la Kiev, în a doua zi de război, și a unei rețele secrete de voluntari ruși care au lucrat în umbră pentru a-i ajuta pe ucrainenii deportați să părăsească Rusia.

David, care nu a dorit să-și dea numele de familie, este unul dintre miile de copii ucraineni despre care se crede că au fost deportați și trimiși neînsoțiți în Rusia. Spre deosebire de David, se crede că majoritatea copiilor au fost mutați din orfelinatele ucrainene, iar destinațiile lor nu sunt cunoscute.

Conform datelor Rusiei disponibile public, cel puțin 400 de copii luați din Ucraina au fost adoptați de familiile ruse. Ucraina spune că acțiunile Rusiei constituie genocid, deoarece transferă forțat copii de la un grup național la altul.

David este un adolescent talentat din punct de vedere muzical, cu o voce ce poate acoperi o gamă de patru octave. El a spus că acest fapt a trecut nesesizat de propria mamă, dar alții i-au recunoscut dăruirea muzicală. A devenit singurul băiat de cor plătit să cânte în biserica Mariupol.

Înainte de invazie, David se mutase din apartamentul mamei sale din Mariupol și locuia în casele diverșilor prieteni. Toată viața, mama lui a băut mult, a spus David. El și-a amintit că a dat prioritate cumpărării alcoolului față de alte lucruri.

Cu două zile înainte de invazie, David – împreună cu prietenii săi dintr-un grup mare de tineri LGBTQ din Mariupol – a ieșit la o demonstrație pro-ucraineană. David a spus că a cântat imnul național în fața mulțimii, dar nu bine, deși „nu contează, ceea ce contează este că l-am cântat”. La trei zile după invazie, el a cântat din nou imnul național în piața centrală a orașului, când rușii se aflau deja pe malul stâng (est) al râului Kal’mius din oraș.

„După 1 martie, nu mai exista electricitate și internet și am înțeles că s-a terminat”, a spus David, referindu-se la oraș. David stătuse cu bunica lui în noaptea dinaintea invaziei. A stat cu ea până pe 8 martie – Ziua Femeii în Ucraina – când a decis să încerce să-și viziteze mama, deoarece ea îl aștepta. Peste tot cădeau bombe, spuse David. A spus că au fost blocați și că a jefuit ca toți ceilalți din cartier pentru a supraviețui.

Când David a ajuns la mama sa, ea a fost foarte fericită să-l vadă, dar începuse să trăiască cu un bărbat pe care David l-a descris ca fiind un „prost complet pro-rus”. Erau două posturi de radio disponibile, a spus David, unul pro-rus și celălalt ucrainean. Postul pro-rus era pornit ori de câte ori bărbatul era treaz.

„Nu am putut să dorm”, a spus David. „Nu mi-am putut stăpâni agresivitatea. Am cerut să știu de ce trebuie să ascultăm. La naiba [Vladimir] Solovyov”, a spus el, referindu-se la cel mai proeminent propagandist rus. David a descris cum sa schimbat propaganda în câteva zile. La început, toți ucrainenii au fost bine, apoi toți au devenit naziști și toți trebuie uciși. S-a întors la bunica sa, cu care a avut o înțelegere anterioară în ceea ce privește propaganda rusă. Pe străzi și în curți, el a spus că a văzut cadavre în diferite stadii de descompunere.

„Dar era atât de bolnavă”, a spus David despre cum și-a găsit bunica când a ajuns la apartamentul ei. Ea a murit la două săptămâni după ce el a părăsit Mariupol.

Soldații ruși au intrat apoi în zona lui. L-au oprit în timp ce mergea pe o stradă cântând. L-au forțat să se dezbrace până la lenjerie și să stea lângă un gard. „M-au întrebat „Ați văzut vreun soldat ucrainean?”.

Autoritățile ruse au început să ofere evacuări și David a decis să-și asume șansele. O tânără lângă care stătea în autobuz s-a prefăcut că îi este tutorele în timp ce se îndreptau spre punctele de control și filtrare. Dar în Rusia, femeia a spus că nu poate avea grijă de David. David a fost condus la o casă de copii.

David le-a spus personalului că vrea să se întoarcă la Mariupol. A încercat să-și sune mama și să o convingă să vină să-l ia. Dar ea a refuzat.

În acest timp, David și-a găsit mângâiere în muzica sa. A înregistrat două albume în dulapul de lenjerie de pe un telefon pe care foștii săi lideri de grup de tineret din Mariupol i-au trimis prin intermediul unui lanț de voluntari ruși. A amestecat muzica populară tradițională ucraineană și poezia cu muzica electronică. 

Casa de copii era un loc deprimant, a spus David. Mesele, timpul în aer liber și orele de culcare erau programate și era greu să fii singur. La școala locală, l-au dat înapoi cu doi ani pentru a putea prinde din urmă istoria Rusiei și alte aspecte ale curriculum-ului rus.

David a vorbit despre poziția sa pro-ucraineană și despre invazie, foarte mult spre antipatia adulților din jurul lui. De asemenea, a fost agresat. Un băiat l-a amenințat că îl lovește: „I-am luat mâna și mi-am dus-o la față și i-am spus: „Ei bine, atunci, lovește-mă”.

La începutul lunii octombrie, David a aflat că ar putea fi ridicat dacă mama lui dă permis unei terțe persoane. „A fost ca un colac de salvare”, a spus el. Personalul de la casa de copii a spus că nu i-au oferit această opțiune deoarece mama lui David era „indiferență față de soarta lui”.

Prin aceeași rețea de voluntari ruși care livraseră telefonul, a fost pus la punct un plan pentru a-l scoate pe David din Rusia. Au mai fost nevoie de săptămâni să o convingă pe mama lui David să meargă la notarul din Mariupol, dar până la urmă a făcut-o.

„Au găsit bani pentru notar, pentru tot. M-au adus înapoi [în Ucraina] complet gratuit”, a spus David. Călătoria a durat mai puțin de o săptămână. În fiecare etapă, el a fost însoțit de alți voluntari, cu care și-a petrecut noaptea înainte de a se îndrepta spre următoarea etapă a călătoriei sale.

David locuiește acum într-un hotel din Kiev și plănuiește să înregistreze al treilea album sub numele de scenă TRUFFIKSS, despre care insistă că trebuie creat folosind instrumente muzicale live, nu electronice

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră