A strigat "Ha Ha Ha" și a fugit: cum a reușit un soldat american să fugă în Coreea de Nord

20 Iul 2023
A strigat "Ha Ha Ha" și a fugit: cum a reușit un soldat american să fugă în Coreea de Nord

Soldatul american Travis King este reținut de marți în Coreea de Nord, după ce a trecut granița într-o călătorie turistică în zona demilitarizată (DMZ), scrie Le Parisien

Este una dintre cele mai păzite granițe din lume. Una dintre ultimele persoane care a vrut să o traverseze fără autorizație - un soldat nord-coreean în 2017 - și-a văzut mașina ciuruită de gloanțe. Și totuși, marți, un soldat american a reușit să treacă granița în Coreea de Nord „voluntar și fără autorizație” , potrivit oficialilor americani.

Soldatul Travis King a fost eliberat pe 10 iulie dintr-o închisoare din Coreea de Sud unde a ispășit o pedeapsă de două luni pentru acuzații de agresiune și pentru avarierea unei mașini de poliție. El urma să fie trimis înapoi în Statele Unite din motive disciplinare, dar a reușit să părăsească aeroportul și să se alăture unui grup de vizitatori în DMZ. Zona demilitarizată este situată în satul Panmunjom, unde a fost semnat armistițiul în iulie 1953 care a pus capăt luptei din Războiul Coreean.

„Singurul loc posibil”

După ce a vizitat o primă clădire de pe amplasamentul „Zona Comună de Securitate” (JSA), bărbatul a fugit brusc. 

„A strigat "ha ha ha" foarte tare și a alergat între clădiri. La început am crezut că este o glumă proastă, dar când nu s-a mai întors mi-am dat seama că nu este o glumă. Apoi toată lumea a înțeles și a fost o nebunie”, a declarat un martor al scenei pentru CBS News .

Potrivit lui Choi Gi-il, profesor de studii militare la Universitatea Sangji, Travis King a ales acest loc „pentru că este singurul loc posibil de evadare în timpul vizitei în zona comună de securitate”.

În timp ce cea mai mare parte a graniței dintre cele două Corei este fortificată, la Panmunjom, unde se află Zona Comună de Securitate (JSA), granița este marcată doar de o structură joasă din beton și este relativ ușor de trecut, în ciuda desfășurării de soldați pe ambele laturi. Aceștia nu mai sunt înarmați de la un acord din 2018 iar Nordul și-a redus considerabil prezența în JSA după pandemia de Covid-19.

„O monedă de schimb importantă”

Cu toate acestea, cazurile de traversări neautorizate rămân extrem de rare, mai ales că cele două țări sunt încă considerate din punct de vedere tehnic „în stare de război”. Fostul oficial de securitate națională sud-coreean Choi Gi-il a declarat pentru AFP că i se părea că Travis King a acționat „din impuls”. Acest lucru „a luat Statele Unite prin surprindere”.

„Nu îl văd pe Travis făcând așa ceva”, a reacționat mama lui, Claudine Gates, la postul de televiziune ABC News spunând că a fost „șocată” de vești. Ea înțelesese că fiul ei trebuie să se întoarcă la baza Fort Bliss, în estul Texasului (Statele Unite) și a mărturisit că vrea doar „ca el să vină acasă”.

Se pare că Travis King a fost arestat și este în prezent reținut de autoritățile nord-coreene. „Credem că este în prezent arestat în RPDC (Republica Populară Democrată Coreea) și colaborăm cu omologii noștri APC (Armata Populară Coreeană) pentru a rezolva acest incident”, a spus postul de comandament al ONU.

Conform protocoalelor de armistițiu, personalul sud-coreean sau american nu poate trece granița pentru a-l ridica pe Travis King. Potrivit lui Vladimir Tikhonov, profesor de studii coreene la Universitatea din Oslo, deținutul „are o anumită valoare propagandistică pentru nord-coreeni”: „Este o monedă de schimb importantă."

Cheong Seong-chang, directorul Centrului de Studii Nord-coreene de la Institutul Sejong, are raționamentul opus. Întrucât Travis King pare să fi plecat în Coreea de Nord pentru a scăpa de problemele sale cu legea și nu din cauza unor idei romantice despre regimul de la Phenian, „este probabil că Nordul îl va deporta”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră