A fost arestat fiul lui ”El Chapo”. Recompensa pentru prinderea lui era de 5 milioane de dolari

05 Ian 2023
A fost arestat fiul lui ”El Chapo”. Recompensa pentru prinderea lui era de 5 milioane de dolari

Liderul cartelului mexican al drogurilor, Ovidio Guzman, un fiu al regelui încarcerat Joaquin „El Chapo” Guzman, a fost arestat de autoritățile mexicane, au declarat joi cinci oficiali familiarizați cu problema pentru Reuters.

Vestea capturarii a venit dupa o noapte de violente in orasul Culiacan din statul Sinaloa, din nordul statului, unde se afla cartelul drogurilor cu acelasi nume si una dintre cele mai puternice organizatii de trafic de narcotice din lume.

Ovidio, care a devenit o figură cheie în cartelul de la Sinaloa de la arestarea tatălui său, a fost reținut pentru scurt timp în 2019 de forțele de securitate, dar eliberat rapid pentru a pune capăt răzbunării violente din partea bandei sale, într-un eșec jenant pentru guvern.

Captura sa are loc cu doar câteva zile înainte de un summit al liderilor nord-americani din Mexico City săptămâna viitoare, la care va participa președintele american Joe Biden și la care problemele de securitate sunt pe ordinea de zi.

Unul dintre oficialii mexicani a spus că arestarea lui Guzman se va dovedi probabil un plus binevenit la cooperarea SUA-Mexic în materie de securitate înainte de vizita lui Biden.

Statele Unite au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informațiile care au condus la arestarea sau condamnarea lui Ovidio.

O creștere a numărului de decese prin supradoză în Statele Unite, alimentată de fentanilul opioid sintetic, a dus la creșterea presiunii asupra Mexicului pentru a combate organizațiile - cum ar fi cartelul de la Sinaloa - responsabile de producerea și transportul drogului.

Pentru Tomas Guevara, expert în securitate la Universitatea Autonomă din Sinaloa, arestarea lui Guzman ajută la salvarea faței forțelor de ordine mexicane, după umilința de a trebui să-l lase pe fiul lui El Chapo să plece în 2019.

„Detenția lui Ovidio este în sfârșit punctul culminant a ceva care a fost planificat în urmă cu trei ani”, a spus el.

Ar putea, de asemenea, să anunțe o schimbare de abordare a guvernului, a adăugat Guevara, după criticile multor experți în securitate că președintele Andres Manuel Lopez Obrador s-a blândit cu cartelurile, o acuzație pe care o neagă.

Președintele susține că tacticile de confruntare ale predecesorilor săi nu au avut succes și au provocat doar mai multe vărsări de sânge, spunând că va urma în schimb o strategie de „îmbrățișări, nu gloanțe”.

Joi dimineață, forțele de securitate încercau să rețină o reacție violentă la arestarea în zona Culiacan de către asociații lui Guzman, a spus același oficial.

Aeroportul orașului a fost închis și va rămâne așa până joi seară, a spus pe Twitter.

Guvernul local a îndemnat oamenii să rămână în casă și a spus că școlile și birourile administrative au fost închise din cauza violenței. Videoclipurile neverificate de pe rețelele de socializare par să arate focuri de armă puternice, inclusiv de la elicoptere în timpul nopții. Au fost ridicate și blocaje stradale.

„Solicităm cetățenilor din Culiacan să nu plece de acasă din cauza blocajelor care au avut loc în diferite părți ale orașului”, a scris primarul Culiacan, Juan de Dios Gamez, pe Twitter.

Joaquin Guzman, în vârstă de 65 de ani, a fost condamnat la New York în 2019 pentru trafic de miliarde de dolari cu droguri în Statele Unite și conspirație pentru a ucide inamici. El ispășește o închisoare pe viață la Supermax din Colorado, cea mai sigură închisoare federală din SUA.

Alte stiri din Externe

Ultima oră