La 100 de ani de la genocidul armean, un album de fotografii cu poveştile supravieţutorilor care s-au refugiat în România
La 100 de ani de la masacrele armenilor din Turcia, Andreea Tănase, fotojurnalist independent, a decis să publice un album de fotografii în memoria supravieţuitorilor care s-au refugiat în România. Intitulat, cum altfel, Armenii din România, albumul va fi lansat astăzi la ora 18.00 la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.
Impresionată de mărturiile despre masacrele armenilor din Turcia anilor 1915 – 1919, Andreea Tănase a decis să se apropie de comunitatea armenilor din România pentru a înţelege mai bine istoria şi cultura veche a acestei etnii.
Timp de trei ani, între 2007 şi 2010, Andreea a călătorit în 16 orașe din România, Republica Moldova, Bulgaria și Armenia, peste tot pe unde trăiesc armeni refugiaţi. Chipurile şi trăirile acestora, ca şi viaţa lor de zi cu zi, au fost surprinse în mii de fotografii și zeci de ore de interviuri. „Am început să mă documentez despre comunitatea armenilor din România pentru că m-a impresionat ceea ce am citit despre genocidul armean. Mi-am dorit să stau de vorbă cu oamenii despre lucruri nespuse şi să transmit poveştile mai departe oamenilor de lângă noi”, spune Andreea.
Rezultatul acestei călătorii este albumul Armenii din România. Poveștile oamenilor de lângă noi, fiind dedicat supravieţuitorilor masacrelor. Albumul, tipărit în limba engleză, conține 561 de imagini color însoțite de 148 de pagini cu texte care vorbesc despre istoria uneia dintre cele mai vechi comunități din spațiul românesc.
Albumul de fotografii Armenii din România. Poveștile oamenilor de lângă noi poate fi comandat aici: www.armenianromania.com
Andreea Tănase este fotojurnalist independent, cu 10 ani de experiență în fotografia de presă. A lucrat la ziare de top din România şi s-a specializat în arta fotografică la New York Institute of Photography, USA.