Îi afli adeseori în târguri, cu colecția lor de păpuși din lut, pictate după înățișarea personajelor lui Ion Creangă. Ionela și Costin Lungu din Humulești - de unde altfel ar putea fi niște fani atât de înfocați ai marelui povestitor? - ne-au bucurat adeseori ochii nu doar cu aceste figurine de lut, ci și cu tapiseriile lor inspirate de amintirile copilului universal.
Când am vizitat-o acasă, pe malul Ozanei, Ionela Lungu, humuleșteanca, m-a întâmpinat însă cu o altfel de vorbă: „Am făcut muncă de teren la la zece babe din sat să aflu rețeta asta de alivenci!”.
Citește și Rețeta zilei de sâmbătă. Sarmale cu piept de curcan
Rețeta de alivenci a Smarandei, mama lui Nică a lui Ștefan a Petrei din Humulești.
Alivencile sunt o mâncare ciobănească. N-au o rețetă strictă. Nici gramaj. Totul e la ochi. Așa cântăresc și bătrânele satului.
Se fierbe, într-un ceaun de tuci, un litru de lapte, cu o lingură de unt și cu ceva zahăr. Când clocotește......................
Citește articolul integral pe ANTENA SATELOR