Grecia de la miezul noptii. Inexplicabila liniste a lui Tsipras

16 Iul 2015
Grecia de la miezul noptii. Inexplicabila liniste a lui Tsipras
Votul prin care Parlamentul de la Atena a aprobat acordul guvernului Tsipras cu UE si creditorii internationali a avut loc aproape de miezul noptii. O simbolistica pentru relatia dintre Grecia si birocratia de la Bruxelles dar niciuna dintre parti nu crede ca aceasta intelegere va dura mult.

Tsipras a cerut parlamentarilor sa voteze acest acord desi tot el spunea ca nu e deloc convins ca va functiona. De fapt, nimeni nu crede in el, nimeni nu e deloc convins ca va functiona in vreun fel cand e clar ca niciodata Atena nu va putea returna acesti bani.

Destul de suspecta majoritatea obtinuta de Tsipras, de parca toti stiau ca trebuie sa obtina primele transe de bani de la BCE prntru a trece dec aceasta perioada dificila.Dar numai atat si in niciun caz drasticul acord impus de Germania.

Parca toata lumea isi doreste sa iasa din incurcatura,si Grecia si UE, cu cat mai putine pagube de imagine.

Americanii. Ei n-au niciun chef de Grexit pagubos pentru toata lumea, de o Grecie volatila in postura de partener NATO, de o tara imprevizibila in calculele geostrategice ale Mediteranei-Rusia vrea de secole sa iasa la marile calde iar Turcia isi aduce aminte de gloria imperiala otomana.

Secretarul de Stat al Trezoriei americane Joachim Lew a venit de urgenta in Europa intr-o vizita la BCE, la Berlin si Paris. Intrevederea cu seful BCE, Mario Draghi a dat deja rezultate. Zice Draghi:Este necesara reducerea datoriei Greciei? Indiscutabil ca da.”Acum doua zile nici nu concepea asa ceva.

 Dar a spuseExact ce vrea Casa Alba:reducerea datoriei dar nu oricum, ci la cote care sa permita Greciei relansarea economica . Si dupa cum spune FMI, o prioada de 30 de ani in care Grecia sa nu mai plateasca nimic.

Venirea intenpestiva a lui Lew arata o iritare a Americii.


Linistea lui Tsipras.Premierul grec pare ca stie mult mai multe. El a insistat pentru acord parca pentru a castiga timp. Si da senzatia ca prevederile acestuia nu vor fi niciodata aplicate. Probabil ca e constient ca niste reforme trebuie facute dar nu cele stipulate in acordul aprobat de Parlament. Care acord contine o prevedere importanta:restructurarea datoriei va fi discutata la toamna, nu acum.

Ceea ce inseamna ca si Germania a lasat o portita prin care poate fi ajustata intelegerea.

Iesirea din incurcatura. BCE mareste plafonul acordat finantarii bancilor iar prin linii secrete de finantare ajuta bancile grecesti din Romania si Bulgaria.( Atit de secrete sunt aceste linii de finantare ca a aflat presa de ele-conteaza insa mesajul, ca se revine pe pozitii mai rezonabile.) Asta inseamna ca ceea era de neconceput acum doua zile acum devine ceva fezabil.

Frica de euro. Tarile care nu au intrat in zona euro devin mai precaute si isi revizuiesc planurie de aderare. In competitie cu economii mult mai eficiente si intr-o disputa dura -si fara sanse pe o piata dominata de economia germana-e greu de rezistat fara pagube “a la grec”.

Si de aici intrebarea:UE isi propune sa fie o constructie armonioasa si solidara sau o concurenta economica in care invingatorii iau totul? 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră