Democrația maimuțelor

19 Oct 2016 | scris de Marian Nazat
Democrația maimuțelor

Un înțelept chinez, Zhuang Zi, povestește că un îmblânzitor  de maimuțe le-a zis acestora, înainte de a le umple blidele cu hrană că o să  le dea trei ghinde dimineața și patru seara. „ Ce ziceți ?” le-a întrebat el. Animalele s-au revoltat și au făcut un tărăboi de s-a cutremurat toată grădina zoologică. „Prea bine, a spus îmblânzitorul. Atunci am să vă dau patru ghinde dimineața și  trei seara. Ce ziceți?

Toate maimuțele au fost mulțumite”.1

 Povestea asta mi-a venit în minte acum, când partidele își prezintă  programele politice cu care vor încerca să convingă electoratul român. Niște însăilări de promisiuni și minciuni uitate din chiar ziua câștigării alegerilor. Culmea, documentele respective nu diferă deloc, parcă ar avea același autor, așa că nu mai contează câte ghinde ni se servesc dimineața sau seara. Important este ca îmblânzitorul menajeriei să fie tocmai  cel votat de noi, altminteri  am țipa și ne-am strânge să protestăm în piață. Tinerii frumoși și liberi, lemurienii păstrători ai ordinii de drept... ori mi se pare ?

Asta e, în câteva  vorbe, democrația maimuțelor, v-o mărturisește unul care stă cu voi în imensa cușcă, ai cărei pereți sunt măzgăliți cu sloganuri despre libertate și egalitate...

1Jean Claude Carrière - Cercul mincinoșilor

                                                                                              

Alte stiri din Editorial

Ultima oră