Care pe care?

10 Iun 1999
Care pe care?
Rezultatele celui mai recent sondaj, cel realizat de Metro Media Transilvania, nu face nimic altceva decât să ne prezinte situaţia răsturnată a anului 1996. În anul preelectroal 1999, Opoziţia actuală se situează pe locurile pe care le ocupa în 1996 vechea opoziţie pe invers.  Rămâne de văzut dacă la scrutinul din 2000, sau când va fi el, vor fi confirmate toate acestea.

Există “pericolul”pentru cei aflaţi la putere ca partidul lui Ion Iliescu să “acapareze” chiar 50% din sufragiile electroatului. Aşa cum era şi firesc, există voci care contestă ponderea mare a ApR sau cifra mică a PRM. Tot timpul ne va lămuri şi în această privinţă. Dacă această guvernare va  continua să ne conducă după reguli şi “taine” econmice numai  de ea ştiută, este posibl ca pragul electoral de 5% - pe care singură şi l-a impus – să fie o ştachetă prea sus ridicată şi să aibă nevoie de un salt precum cel al lui Andrei Bubka de a sări peste ea.

Alegerile la Preşedinţie pot fi şi ele oglinda celor întâmplate în noiembrie 1996. Se pare că - aşa cum declara recent unul dintre directorii Institutului Metro Media Transilvania – preşedintele Constantinescu nu va mai putea să-i convingă pe români să-i mai acorde un nou mandat. Rămâne de văzut dacă Ion Iliescu va câştiga iar sau dacă există o reală şansă pentru Teodor Meleşcanu. Cât despre veşnicul candidat la funcţia supremă în stat, Petre Roman, cine ştie, poate, într-o zi, cineva din propriul partid o să-i facă această bucurie…

Sondajul este conform cu realitata în ceea ce priveşte economia, nivelul de trai, reforma. Aici nimeni nu mai contestă cifrele. Nici măcar pe cea care - într-un procent năucitor de 76% - ne arată că populaţia crede că ne îndreptăm către o direcţie greşită.

E timp pentru de toate înţaraasta. Inclusiv pentru a mai aştepta să vedem dacă anul 2000 va confirma sau nu cele spuse prin recentul sondaj.

MARIUS TUCĂ

Alte stiri din Editorial

Ultima oră