Peste 5.000 de țigani din întreaga lume, au fost primiți de papa Francisc, luni, în audiență la Vatican, transmiste Radio Vatican. „A sosit momentul să dezrădăcinăm prejudecăţile vechi de secole, preconcepţiile şi neîncrederea reciprocă, care sunt de cele mai multe ori baza discriminării, rasismului şi xenofobiei. Mi-aș dori ca poporul gitan să înceapă o nouă filă a istoriei, să întoarcă pagina”: a spus papa Francisc celor 5000 de participanţi la Pelerinajul mondial al gitanilor, pe care i-a întâlnit luni, 26 octombrie a.c., în aula Paul al VI-lea din Vatican.. În cadrul audienţei, a fost încoronată «Fecioara Ţiganilor» ca gest simbolic de comemorare a 50 de ani de la vizita papei Paul al VI-lea la tabăra de nomazi din Pomezia (sudul Romei), în 26 septembrie 1965.
La întâlnire cu Sfântul Părinte a luat parte şi PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, responsabil în Conferința Episcopilor din România cu pastorația migranților și itineranților.
Domnul să fie cu voi
«Dragi prieteni gitani, o Del si tumentsa! [„Domnul să fie cu voi!”]», a început papa Francisc discursul său adresat ţiganilor, mulţumindu-le pentru prezenţa numeroasă şi prestaţiile artistice muzicale extraordinare, pentru a marca vizita istorică a predecesorului său, care spunea pe atunci: «Oriunde vă veţi opri, voi veţi fi consideraţi inoportuni şi străini […] aici nu; aici veţi găsi pe cineva care vă vrea binele, vă stimează, vă apreciază şi vă însoţeşte».
Papa a mărturisit că îi sunt bine-cunoscute dificultăţile cu care poporul gitan se confruntă, cu care a avut contact în vizitele sale pastorale la parohiile din periferia Romei. Printre acestea, Papa a enunţat: lipsa unor condiţii de viaţă, a unui loc de muncă demn, a educaţiei şi asistenţei sanitare.
„Cu aceste cuvinte – reiterează Pontiful – el a invitat Biserica la un angajament pastoral pentru poporul său, încurajându-vă totodată să aveţi şi voi încrederea în ea. De la acea dată până în prezent am fost părtaşi multor schimbări, atât în domeniul evanghelizării, cât şi cel al promovării umane, sociale şi culturale al comunităţii voastre”. O dovadă a acestor schimbări şi a „creşterii spirituale” a etniei este numărul mai mare de vocaţii la viaţa consacrată în rândul gitanilor.
„Voi sunteţi o punte de legătură între două culturi, de aceea vi se cere să fiţi mărturisitori ai transparenţei evanghelice, pentru a favoriza creşterea, naşterea şi grija pentru noi vocaţii. Să ştiţi să fiţi însoţitori nu doar în acest parcurs spiritual, ci şi în practicele zilnice, cu greutăţile, bucuriile şi preocupările lor specifice”, a îndemnat Papa poporul gitan.