La mulți ani, Viorel Moldovan! ”Moldo-gol” împlinește 52 de ani

06 Iul 2024 | scris de Paul Rogojinaru
La mulți ani, Viorel Moldovan! ”Moldo-gol” împlinește 52 de ani

A fost unul dintre foştii noştri mari jucători de fotbal, atacant de rasă, mereu în gura porţii, gata să se înalţe şi să dea o lovitură uluitoare cu capul sau un şut năpraznic din 6 metri, imparabil pentru portar de la o distanţă aşa de mică.

Pentru asta, Viorel Moldovan şi-a primit pe merit şi justificat reputaţia de „Moldo-gol”, aportul său la victoriile de până mai ieri ale echipei noastre naţionale (din vremea „generaţiei de aur”) fiind de multe ori hotărâtor.

S-a născut la 8 iulie 1972, în Bistrița, și-a început fotbalul la Clubul de juniori „Viitorul Bistrița”, unde i-a fost suficient numai un an pentru a demonstra că în ghetele lui stă viitorul unui mare fotbalist. Trece la seniori și este cooptat, firesc, de Gloria Bistrița, care evolua în Divizia A, unde joacă timp de patru ani în 84 de meciuri, înscriind 22 de goluri.

Ascensiunea este evidentă, joacă 2 ani la Dinamo București (1993-1995), apoi începe aventura la echipe de primă mână „de afară”: Neuchatel Xamax, Grasshopper, Fenerbahce, Nantes, Servette Geneva, etc.

În 2005 se întoarce în țară, evoluează un sezon la F.C.Timișoara, și-și încheie cariera de fotbalist la Rapid București în 2007. În palmaresul său de jucător figurează Cupa României (2006) cu Rapid București, titlul de campion al Elveției (1998) cu Grasshopper Zurich, campion al Franței (2001) cu F.C.Nantes.

 A adunat 70 de selecții în naționala României, a marcat 25 de goluri și a evoluat la patru competiții majore: Campionatele Mondiale din 1994 și 1998, precum și Campionatele Europene din 1996 și 2000. După retragerea din activitatea de jucător, a preluat funcția de director sportiv la Unirea Urziceni.

A trecut apoi la antrenorat și-a început prin a pregăti echipa F.C.Vaslui, preț de 19 meciuri, în sezonul 2008-2009. Preia echipa F.C.Brașov, pe care o antrenează în sezonul 2009-2010, urmând să stea, pentru puțin timp, pe banca tehnică a echipei Sportul Studențesc.

 După trei ani liber de contract, Moldovan preia pe Rapid București (în septembrie 2013) cu scopul de promovare, deoarece echipa fusese retrogradată în divizia secundă. Își îndeplinește obiectivul dar, din păcate, Rapidul este tras pe „linia moartă”.

O vreme a fost selecționerul naționalei de tineret U-21 a României și adjunctul lui „tata Puiu” la națională, tot o vreme a fost antrenor al echipei franceze A.J.Auxerre, a dus echipa Chindia Târgoviște în Liga 1, a fost antrenor la Petrolul, urmând ca, momentan, să fie președintele clubului Rapid București.

Poimâine, componentul „Generației de Aur” a fotbalului românesc, prolificul atacant de ieri , respectatul antrenor de ceva vreme încoace și proaspătul președinte de club de azi, împlinește 52 de ani. Să-i urăm multă sănătate, zile bune, reușite în carieră şi să-i mulţumim pentru momentele de bucurie pe care ni le-a dăruit, atunci când înscria decisiv pentru echipa naţională. La mulți ani, Viorel Moldovan!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră