S-a născut la 25 noiembrie 1961, în satul Runcul Salvei, Năsăud, o localitate cu oameni citiți, harnici și conștiincioși. Tatăl său, deși țăran, era un fel de avocat al satului, care a știut să coaguleze comunitatea în jurul său, ținând duminicile și în zilele de sărbătoare adevărate cenacluri literare, împrumutând cărți din propria-i bibliotecă, făcând diverse cereri și întâmpinări pentru tribunal oamenilor care-i cereau ajutorul.
Tânărului Vasile atât de pitoresc i se părea totul și atâta armonie vedea în jur, că, la 12-13 ani, cerea tatălui să-i facă o coasă a lui, să rămână permanent în sat. Cu tact, cu înțelepciune, părintele i-a refuzat cererea, spunându-i că menirea lui este să plece departe, să învețe carte. Astfel, la 14 ani, Vasile Dîncu părăsea satul și pleca să învețe la liceul din Bistrița-Năsăud (liceu înființat în anul 1864, care a dat României în jur de 30 de academicieni).
De la bunicul său a învățat mare parte din adevăratele valori morale, după care se conduce și astăzi, și i-au rămas în minte două lucruri spuse de acesta înainte de a muri: să nu joace niciodată jocuri de noroc și să-și păstreze întotdeauna cuvântul dat. Pe ambele le-a respectat cu sfințenie toată viața. După liceu și terminarea armatei lucrează un timp ca suplinitor în satul natal, după care începe studiile la Facultatea de Litere și Filosofie din Cluj. În al doilea an de studiu se căsătorește cu una dintre colegele sale, Maria, la scurt timp născându-i-se o fetiță (și un băiat peste alți 13 ani).
Cariera politică și-o începe în 1999, când se înscrie în PSD Cluj. În anul 2000, aflat în poziția de director-fondator al Institutului Metromedia Transilvania, acceptă propunerea prim-ministrului Adrian Năstase și devine Ministrul Informațiilor Publice, din decembrie 2000 până în aprilie 2003, când, în urma restructurării guvernamentale, Ministerul Informațiilor Publice se transformă în Agenția Pentru Strategii Guvernamentale, la conducerea căreia rămâne până în 2004. A fost apoi senator în Parlamentul României în legislatura 2004-2008 și membru în Grupul Socialiștilor în Parlamentul European.
În 2008, își dă demisia din toate funcțiile de partid, iar în 2010 renunță și la calitatea de membru. Deși nu mai are nici o legătură cu PSD, rămâne, totuși, un intelectual de stânga. Revine însă în sfera politică și, din 17 noiembrie 2015, este Ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale în guvernul Cioloș. Totodată, este profesor la Facultatea de Sociologie a Universității București, dar și la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Astăzi, respectatul profesor și ministru împlinește 55 de ani. Să-i dorim tot binele din lume, multă sănătate, bucurii lângă familie și cei dragi și, pe mai departe, o carieră politică fără compromisuri, verticală, pusă în slujba oamenilor. La mulți ani, Excelență!