Unul dintre cei mai îndrăgiți și mai titrați politicieni de la noi, cu o impresionantă carte de vizită, cu atribuții politice încă din anul 1966, fost diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, cu studii terminate la Universitatea din Geneva (obținând în anul 1973 titlul de doctor în științe politice și drept internațional), secretar la Misiunea Permanentă a României de pe lângă ONU (prin anii 80), Teodor Meleșcanu a intrat în noua organizare statală de după Revoluție cu toată experiența acumulată timp de un sfert de secol în fostul regim, cu gândul de a fi de folos țării și neamului românesc.
Cum politica era domeniul pe care îl stăpânea cel mai bine și cum toate specializările le avea în acest sens, s-a considerat că el este cel mai nimerit să îndeplinească funcția de Ministru de Stat, Ministru al Afacerilor Externe în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, în perioada 19 noiembrie 1992-11 decembrie 1996. Din acel moment, menirea și destinul lui politic se reînnoadă, cariera sa politică are un nou curs ascendent.
Fiindcă, de atunci, oricâte „furtuni” electorale au trecut peste el și orice simpatie partinică ar fi avut electorii, a fost întotdeauna stimat fiindcă s-a făcut mereu plăcut, abordând în permanență un aer cald, jovial, cu o atitudine deschisă, verticală, sobră, când a fost cazul, cu o prezență fizică și o conduită în care recunoști ușor comportamentul diplomatului de carieră.
S-a născut la data de 10 martie 1941, în localitatea Brad, județul Hunedoara. După absolvirea liceului Moise Nicoară din Arad, a urmat studii universitare la Facultatea de Drept din București (1959-1964) și apoi cursuri postuniversitare de relații internaționale la Universitatea din București (1964-1966). Cum cei mai mulți dintre noi îi cunosc în mare parte biografia, am vrut să aflăm ce face azi, în ziua aniversării a 75 de ani de viață, omul politic, omul social și, în ultimă (sau în primă) instanță „familistul” Teodor Meleșcanu.
„Anul ăsta pentru mine e un an foarte important, întrucât am o posibilitate mai mare ca în anii precedenți să mă implic în viața politică, în cadrul ALDE. Este dorința și speranța mea că vom reuși în acest an și că voi contribui și eu la acest lucru, la așezarea lucrurilor într-o normalitate în România, în ceea ce privește funcționarea sistemului democratic de la noi. Oricum, partidul din care fac parte are ca obiectiv principal aceste demers.
Pe de altă parte, din punct de vedere personal, mă bucur foarte mult că sunt sănătos și verde la trup și la minte. Îmi doresc să rămân așa cât mai mult timp să mă pot bucura cât mai de familia mea, de copii și de toată lumea. Din partea celei de-a doua soții am doi nepoți. Oricât de ocupați am fi, ne facem timp și pentru ei, deoarece sunt personaje foarte importante și acum și pentru viitor.
Voi candida la alegeri pentru senat, e unul dintre obiectivele pe care mi le-am fixat, și sper să-mi realizez la toamnă acest obiectiv. Am și o altă activitate curentă: scriu. Dar nu sunt cărți de amintiri, lucrez foarte mult la o carte de spre diplomație, care este proiectul cel mai important acum. Nu am ajuns încă la partea de amintiri, am zis să mai treacă timpul și să le scriu mai târziu”, glumește domnul Meleșcanu.
Dar, cum astăzi a tins pragul a trei sferturi de secol, să-i urăm cu toată simpatia și condescendența cuvenită, multă sănătate, împliniri, zile senine și succes la alegeri. La mulți ani, Excelență!