Chiar dacă n-a avut până acum roluri „grele”, roluri de compoziție care să-l solicite și să-i exploateze la maximum (sau maximus, cum era în reclama cu el?) calitățile actoricești, este îngăduit, acceptat și drăgălășit de adulți, care văd în el un copil mare, și este adulat, aclamat și strigat pe stradă, cu apelativul de „Paul Maximus” de către copiii al căror idol este deja.
S-a născut pe 17 martie 1985, în București, într-o familie în care tatăl, militar de carieră, încearcă palid să impună o anumită disciplină micuțului Paul. Dar cum acesta și-a petrecut o parte din copilărie și mai toate vacanțele de elev la bunicii de la Roman, n-a avut mari sorți de izbândă. Totuși, ca cel mic să-și poată consuma constructiv și creativ energia, l-au dus la tenis, apoi la canto (prin clasa a II-a), pe urmă la dans și la desen.
În scurtă vreme s-a constatat totala lipsă de talent față de aceste „nobile” activități. Destinul era însă altfel scris. După mai multe încercări a mers cu tatăl său la Palatul Copiilor, oprindu-se în fața primei uși pe care scria : Teatrul de Păpuși. Până la 15 ani a rămas acolo, în acea lume magică cu păpuși, mingi, paravane, măști, scaune.
Absolvă Colegiul Național „Spiru Haret” din București, în 2003, și abia în clasa a XII-a se gândește să dea la teatru, deși până atunci se viasa în armată, ca și tatăl său. Astfel, urmează, între 2003-2007 cursurile Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, specializându-se pe actorie.
Încă din timpul studenției a interpretat la Teatrul de Comedie roluri în piese de teatru ca: „A fost odată în Brooklyn”, „Chirița of Bârzoi” și „Ferdinand al VIII-lea Regele Spaniei”. În paralel cochetează cu televiziunea și filmul, primul rol într-un lungmetraj – chiar rolul principal – fiind în „Hârtia va fi albastră” (2006), interpretându-l pe soldatul Cristi.
După multe scurtmetraje joacă în alte lungmetraje, toate lansate la festivaluri internaționale de profil și lăudate de critica de specialitate: „California Dreamin’ ” (2007), „Portretul luptătorului la tinerețe” (2010), „Visul lui Adalbert” și „Quod erat demonstrandum” (2013). A mai jucat în „Bric-Brac” (2008), „Claudiu și crapii” (2013), „Un etaj mai jos” (2015), „Ultima zi” (2016), „Chosen” (2016). În filmele și serialele de televiziune se face cunoscut și recunoscut cu „Rămâi cu mine” (2013), „O săptămână nebună” (2014), „Altă săptămână nebună” (2014) și „Un Crăciun altfel !” (2014).
Astăzi, Paul Ipate împlinește 31 de ani. Să-i urăm multe bucurii, sănătate și, cu încredințarea că va ajunge un actor de mare calibru, o carieră ascendentă, filme cât mai bune și roluri cât mai mari. La mulți ani, Paul Ipate!