Astăzi este ziua ta - Octavian Bellu

17 Feb 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Octavian Bellu

Antrenorul cu cel mai mare succes din lume (cum a fost declarat de World Records Academy) şi din istoria gimnasticii româneşti, cu un palmares de 16 medalii olimpice de aur şi un total de 305 la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene şi la Jocurile Olimpice, Octavian Bellu a condus echipa feminină de gimnastică a României la câştigarea a cinci titluri mondiale şi două titluri olimpice, precum şi numeroase titluri individuale, întru gloria şi recunoaşterea pe plan mondial a ţării noastre şi a sportului românesc.

De peste trei decenii la cârma lotului feminin de gimnastică (s-a retras însă de mai multe ori, ultima oară chiar după turneul preolimpic de la Rio de Janeiro), Octavian Bellu rămâne cel mai mare antrenor pe care l-am avut vreodată, preluând gimnastica românească de pe o înaltă poziţie, acolo unde o lăsase Bela Karolyi, fostul antrenor al Nadiei Comăneci, stabilit în 1981 în SUA.

S-a născut la 17 februarie 1951, în municipiul Ploiești, a absolvit IEFS-ul, promoția 1974, cu specializarea gimnastică și și-a început cariera ca profesor de educație fizică la Valea Călugărească (1974-1978). Din 1978 intră pe drumul prevestit de ursitoare și, timp de patru ani, îl găsim antrenând lotul de gimnastică al Clubului Sportiv „Petrolul” din Ploiești (1978-1981).

În anul 1981 este solicitat să lucreze, la Deva, ca antrenor la lotul olimpic feminin de gimnastică. Din acel moment, gimnastica feminină românească era din nou pe mâini bune. Din 1990 devine antrenor coordonator, pregătește loturile olimpice și participă la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice, la 16 ediții ale Campionatelor Mondiale, 13 ediții ale Campionatelor Europene, 5 ediții de Cupă Mondială, 11 ediții ale Campionatelor Europene de juniori. Antrenează lotul feminin de gimnastică al României până în anul 2005, urmând ca în perioada 2005-2006 să fie consilier de stat la Administrația Prezidențială.

De mulți ani, însă, alături de Mariana Bitang constituie cea mai redutabilă echipă de antrenori pe care a avut-o vreun sport românesc, cu un palmares cumulat și format din peste 400 de medalii. Dacă acum 3 ani cei doi hotărâseră să renunțe (și renunțaseră) la funcția de antrenori coordonatori ai lotului feminin de gimnastică al României, suspendând colaborarea cu Federația Română de Gimnastică în contextul unor probleme familiale extrem de serioase (varianta oficială!), iată că, în urma ratării calificării directe la JO de la Rio a echipei feminine de gimnastică (locul 13 în calificări în urma Campionatului Mondial de Gimnastică artistică de la Glasgow), cuplul Bellu-Bitang este din nou solicitat.

Astfel, de la începutul lunii decembrie de acum doi ani, cei doi au decis să revină la conducerea lotului național de gimnastică, sprijinind astfel pregătirea sportivelor până la turneul de recalificare organizat sub egida Federației Internaționale de Gimnastică, din aprilie 2016. Numai că, echipa feminină de gimnastică ratează, în premieră, calificarea. Bellu, deşi contestat pe plan intern pentru acest insucces, rămâne totuşi cel mai mare, cel mai “medaliat” şi antrenorul cu cel mai mare răsunet mondial pe care ne-a fost dat să-l avem.

„Pentru gimnaste timpul se măsoară în Olimpiade. Ai făcut o Olimpiadă pentru care te-ai pregătit începând de la șase ani. La 16 ani participi la prima ta Olimpiadă, a doua e la 20 de ani. A treia e la 24 de ani. La gimnaste rar se întâlnește participarea la trei Olimpiade”, spunea Octavian Bellu.Dar la antrenori cum s-o măsura timpul? În medalii olimpice, mondiale, europene? În generații de sportivi de talie mondială antrenați? În satisfacții, în regrete, în muncă, în perseverență? Pentru oameni, însă, dincolo de orice statut social timpul se măsoară în ani.

Ei bine, astăzi, respectat şi iubit de o ţară întreagă, cel mai de succes antrenor împlineşte 66 de ani. Să-i urăm să se bucure de tot ce este mai bun şi mai frumos pe lume, multă sănătate, zile fericite lângă cei dragi, şi-l aşteptăm din nou să preia lotul naţional şi să uimească, din nou, lumea întreagă cu performanţele viitoare ale fetelor noastre. Hai, că se poate! La mulţi ani, Octavian Bellu!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră