Astăzi este ziua ta - Ioan Andone

15 Mar 2016 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Ioan Andone

Cu zâmbetul său larg, cu îngădiunța și disponibilitatea de-a se aprinde și-a se stinge într-o clipită, ca un foc de paie, Ioan Andone nu are „dușmani” declarați, are numai adversari și tehnicieni ca și el, care, la rându-le, iau foc în timpul partidelor de fotbal ori în confruntări televizate și se sting îndată ce se încheie meciul ori emisiunea.

S-a născut la 15 martie 1960, în comuna Spălanca, județul Alba, și, de când a intrat în fotbal, a jucat întreaga sa carieră pe postul de fundaș central. În Divizia A a debutat la Corvinul Hunedoara, în anul 1979. În primul său meci, în care și-a vânturat șortul și și-a încleștat crampoanele în gazon, echipa sa a mâncat bătaie.

Ambiționându-se și jucând din ce în ce mai bine, în 1983 s-a transferat la Dinamo București, cu care a câștigat de două ori Campionatul în 1984 și 1990 și Cupa României în 1984, 1986 și 1990. De atunci, Dinamo a rămas în sufletul său, dar și el în conștiința iubitorilor de fotbal care, de câte ori îl pomenesc în discuții, îl asociază cu echipa din Ștefan cel Mare. Tot cu Dinamo a participat la Semifinalele Cupei Campionilor Europeni, în 1984, și în Semifinala Cupei Cupelor, în 1990.

În 1990 s-a transferat la echipa spaniolă Elche FC, până în 1991, iar în sezonul 1991-1992 a jucat la echipa olandeză Heerenveen. În naționala României a intrat de 55 de ori și-a înscris două goluri, contra Suediei și contra RDG. În 1993, simțind că a venit momentul să pună punct evoluțiilor în teren, și-a pus ghetele-n cui, s-a înarmat cu un fluier și un atestat și-a început să antreneze, fiindcă cine „a mușcat” atâția ani din iarba gazonului, și-a vărsat plămânii și fiera între cele două careuri și-a auzit la final ovațiile publicului, nu poate sta departe de dreptunghiul marcat cu var.

A antrenat echipe precum : Sportul Studențesc, Universitatea Cluj, Petrolul Ploiești, Farul Constanța, FC Brașov, FC Bihor Oradea, dar dragostea lui tot Dinamo București a rămas. O preia ca antrenor și, în sezonul 2003-2004, ia Campionatul și Cupa României, după ce, cu un sezon în urmă, câștigase deja Cupa României. Tot Cupa României (cu Dinamo) câștigă în sezonul 2004-2005, plus, în 2005, Super Cupa României.

După ce trece pe la Omonia Nicosia, revine în țară, preia CFR Cluj și câștigă două titluri de campion, în sezoanele 2007-2008 și 2011-2012. În 2007-2008 a câștigat împreună cu CFR Cluj și Cupa României. Merge din nou să antreneze afară, pe la arabi și pe la bulgari, revine pasager la Rapid, Dinamo și CFR Cluj, pleacă apoi prin străinătățuri, ultima echipă antrenată finnd FC Aktobe. Momentan este liber de contract.

Astăzi este ziua în care împlinește 56 de ani. Să-i urăm mult bine, multă sănătate și cât mai multe campionate și trofee câștigate. La mulți ani, Ioan Andone!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră