Astăzi este ziua ta - Călin Pop

19 Dec 2016 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Călin Pop

Astfel, până în momentul de față, întreaga sa existență s-a legat și se leagă de însăși existența formației Celelalte Cuvinte, al cărei nucleu a fost constituit pe când era elev la Oradea, dar al cărei botez oficial s-a făcut la 13 decembrie 1981, când au dat primul concert în sala festivă a Casei Studenților din Timișoara, în calitate de trupă a acesteia. La apariție, poate ca nostalgie după trupa fugită, poate ca și concepție muzicală, ca sursă de inspirație (deseori) folclorică, mulți au considerat-o ca urmașă a Phoenix-ului, deși linia melodică este total diferită.

Călin Pop s-a născut la 19 decembrie 1960 și-a început să cânte încă de la vârsta de 9 ani. Până la liceu a exersat pe chitară și-a ascultat constant (și conspirativ, că nu se dădeau la radio!) trupele vremii: Deep Purple, Pink Floyd, Jimi Hendrix Experience etc. În clasa a IX-a, în 1975, era un proaspăt elev intrat în trupa Liceului „Emanuil Gojdu” din Oradea, alături de câțiva elevi talentați, care se apropiau de absolvire (erau în clasa a XII-a). Astfel, în clasa a X-a, în 1976, a rămas singur. Așa că a căutat colegi de trupă.

La același liceu i-a găsit pe Leontin Iovan, la tobe, și pe Marcel Breazu, la bas, formația nou înființată purtând numele de Sonic. Cu toții aveau să devină, câțiva ani mai târziu, studenți la Timișoara, unde li s-au alăturat Radu Manafu și Ovidiu Roșu, pe 13 decembrie 1981, trupa debutând la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara sub numele de Celelalte Cuvinte.

În anul 1985, cu ajutorul regretatului Florian Pittiș, au prima apariție discografică la Electrecord, pe una din fețele discului „Formații rock nr. 8”. Aceasta conținea patru piese, printre care binecunoscuta „Iarbă prin păr”, unul dintre cele mai mari hituri din cariera trupei. De atunci au devenit foarte cunoscuți și apreciați, cu sute de turnee, cu zeci de mii de fani și peste 10 albume înregistrate.

„La început, în epoca comunistă, nu mă gândeam că o să devenim ceva anume pe plan național, dar se pare că am reușit. Nu mi-am imaginat că o să ajungem așa departe, că o să scoatem atâtea discuri, că o să avem atâția fani. Ceea ce s-a întâmplat nu ne-am propus, dar a ieșit frumos”, spunea Călin cu ceva vreme în urmă.

Astăzi, îndrăgitul chitarist și vocalist împlinește 56 de ani. Să-i urăm tot binele din lume, multă sănătate, bucurii alături de trupă și de cei dragi și să ne bucure încă mulți ani de acum încolo cu albume editate, cu piese excepționale. La mulți ani, Călin Pop!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră