Astăzi este ziua ta - Andreea Bibiri

03 Mai 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Andreea Bibiri

Actriţă cu intensă activitate în lumea artei, Andreea Bibiri s-a risipit şi se risipeşte fecund în teatru şi film, reîntregindu-se armonios şi credibil cu fiecare rol făcut fie pe scenă, fie pe platourile de filmare, în teatrul radiofonic, în seriale de televiziune, în filme documentare ori făcând dublaj de voce la desene animate. Ba mai mult, acum câţiva ani a debutat ca regizoare în spectacolele “Shot sau Comedia relaţiilor”, dedicându-se, totodată, pentru prima oară şi teatrului de improvizaţie în cadrul spectacolelor “Comedy show” de la Teatrul La Scena.

Cu ceva vreme în urmă primea Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Maria din spectacolul „O femeie singură”. Un spectracol de neuitat, în care Andreea electrizează publicul cu un one woman show de excepţie, în care povesteşte necazurile unei tinere femei casnice, cu doi copii, exploatată sexual.

S-a născut la 3 mai 1975, în București și, de mică, a moștenit pasiunea pentru film de la tatăl ei. Atât de mult a influențat-o acest fapt, atât de mult și-a pus amprenta asupra gândurilor și pornirilor ei adolescentine, încât, la începutul anilor 90, sub mirajul filmelor americane și a modului de viață a celor de peste ocean, pleacă în SUA pentru a-și continua studiile.

După scurt timp se întoarce în țară cu scopul vădit de a urma actoria, cu atât mai mult cu cât, în acea perioadă, teatrul românesc era bine cotat pe plan internațional.

Admiterea la facultate nu este o problemă, astfel încât, în 1996, devine absolventă a Academiei de Teatru și Film „I.L.Caragiale” din București, iar în același an, după câteva roluri în facultate, debutează la Teatrul Bulandra cu personajul Eleva din „Lecția” de Eugen Ionesco, și cu prima ei apariție în film, în pelicula „Stare de fapt”.

„Am fost acceptată la Teatrul Bulandra și încurajată să cresc și să învăț mult. Din facultate ieși speriat și, dacă nu ești adoptat de o trupă, n-ai nici o șansă să evoluezi. Eu fac parte din norocoșii adoptați cu adevărat de trupa Teatrului Bulandra: M-am simțit ca un copil al acestei trupe. Am fost susținută și ocrotită de actori. E foarte important să se creeze un locșor al tău, în care să poți să te dezvolți”, spunea Andreea despre vremea debutului ei în teatru.

Cum vocea o ajută și sufletul are încă răsfrângeri juvenile, nu-i e greu deloc să se întoarcă în lumea poveștilor și să dubleze, în 1998, vocea unui personaj din „Regele Leu 2: Regatul lui Simba”, aceasta fiind doar prima încercare dintr-o lungă serie de filme de animație.

În anul 2001 este nominalizată la premiul UNITER pentru cea mai bună actriță pentru rolul Sonia din „Unchiul Vanea”, de Cehov. De fapt, Sonia și Agafia din „Căsătoria” de Gogol, din 2003, sunt rolurile cele mai longevive din cariera Andreei Bibiri, depășind 150 de reprezentații de-a lungul a peste un deceniu.

În 2001 este premiată cu Premiul Timică pentru rolul „Zi că-i bine”, de Wil Calhoun, iar pentru rolul „Damen tango” este premiată cu premiul oferit de UAFR.

Cu ocazia galei UNITER 2005 obține Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar în spectacolul „Forma lucrurilor”, de Neil LaBute, iar în 2007, câștigă premiul UNITER pentru cea mai bună actriță pentru rolul Grace din spectacolul „Purificare”, regizat de Andrei Șerban. În cinematografie face roluri notabile în „Stare de fapt”, „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, „Damen tango”, „Despre oameni și melci”.

Astăzi, Andreea împlinește 45 de ani. Să-i urăm mulți, mulți ani minunați și primăveri însorite, multă sănătate, bucurii și roluri care să-i aducă o mare notorietate pe plan intern și internațional. La mulți ani, Andreea Bibiri!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră