Astăzi este ziua ta - Anda Onesa

20 Mai 2022 | scris de Paul Rogojinaru
Astăzi este ziua ta - Anda Onesa

Frumoasă, delicată, cu o figură angelică (aidoma Fecioarei din Orleans în momentele pure ale extazului divin), cu o spontaneitate şi o naturaleţe vizibile în jocul scenic, Anda Onesa a fost tânăra actriţă care a surprins şi-a fascinat publicul spectator al anilor 70-80 şi critica de specialitate din acele vremuri prin apariţia sa în filmul “Septembrie”, unde a făcut un rol plin de sensibilitate alături de regretatul Geo Costiniu.

Dar nu numai acest film a păstrat-o vie în memoria noastră colectivă, ci a fost la fel de seducătoare, fascinantă și adorată în peliculele „Vacanța tragică”, „Duios Anastasia trecea”, „Pas în doi”, „Noi, cei din linia întâi”, „Primăvara bobocilor”, „Flori de gheață” și chiar într-un rol minor cum a fost cel din filmul „Balanța”. Pentru rolul Anastasia a câștigat Premiul penntru Cea Mai Bună Actriță la Festivalul de la Karlovy Vary, în 1980.

Atât de talentată a fost, fără a avea studii de specialitate în domeniu (în „Septembrie” nici nu terminase liceul), încât apariția ei de nicăieri a fost ca o boare de vânt, ca o briză răcoroasă pentru cinematografia noastră, aducând un stil de joc proaspăt, devenind „un fel de Dan Nuțu feminin”, cum scria cineva într-o cronică a acelor ani.

S-a născut la 21 mai 1960, în Pucioasa, județul Dâmbovița, într-o familie cu venituri normale, cu părinții prinși tot timpul în cleștele unui serviciu inflexibil, astfel încât cel mai apropiat și drag personaj al copilăriei a fost bunica sa. Aceasta a fost cea care a apropiat-o de Dumnezeu, a învățat-o abc-ul religiei și i-a „predat” o istorie a creștinismului pe înțelesul ei.

Apropierea de film a fost absolut întâmplătoare. Era în vacanță la o mătușă în București, când actorul și regizorul Andrei Băleanu o găsește într-o cofetărie și-o întreabă dacă nu vrea să facă (măcar) figurație într-un film. A acceptat, cu toată opoziția mamei dar cu îngăduința tatălui, a dat proba pentru rolul principal din „Septembrie”, a apărut în fața camerei de filmat, a făcut ceea ce trebuia să facă după comanda „motor!” și, peste noapte, a devenit actrița Anda Onesa. S-a născut o stea!

Până să intre la facultate a mai făcut două filme „Vacanța tragică” și „Duios Anastasia trecea”, filme majore pentru acea perioadă. Cu toate astea însă, în loc să dea la actorie cum era de așteptat, alege, surprinzător, filosofia. Mai mult decât atât: cât timp a fost studentă a încetat să mai joace în filme, făcând facultatea la modul cel mai serios. După absolvire, a fost repartizată într-un sat din Teleorman, Țigănești, unde a stat cinci ani. A predat de toate: desen, muzică, istorie, geografie, constituție, cunoștințe social-politice, cunoștințe economice. Stătea în Alexandria și făcea naveta cu te miri ce, de la rată la dube, camioane, căruțe, iubindu-și enorm elevii.

A venit apoi în București unde a predat filosofie la un liceu la clasele terminale. A redebutat în film cu Dan Pița în „Pas în doi”, urmând toate filmele numite mai sus până la „Balanța”. După Revoluție renunță la dăscălie și intră în Televiziune, dar, după neînțelegeri majore cu Mihai Tatulici, părăsește instituția în septembrie 1991, două luni mai târziu fiind deja emigrată în America. Se căsătorește cu un comerciant expert în artă orientală, având împreună o fetiță și un băiat din prima căsătorie a acestuia. Locuiește la nord de New York într-o casă foarte frumoasă situată pe malul lacului Hudson, de care e foarte mândră de modul cum a aranjat-o.

Aceasta este povestea Andei Onesa, actrița apărută de nicăieri, meteorică, fulgurantă, născută din spuma mării în „Septembrie”, trecând duios și grațios prin câteva filme majore pentru anii 70-80, cea care, mâine, va împlini 62 de ani. Să-i urăm tot binele din lume, clipe de viață liniștite și frumoase, fericire, bucurii și să-i mulțumim pentru rolurile minunate făcute în filmele în care a jucat. La mulți ani, oriunde te-ai afla, Anda Onesa!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră