Având în vedere penuria de zăpadă din ultimii ani, de multe ori, iarna, Poiana Brașov e ca un stup din care toate albinuțele au plecat să polenizeze aiurea, la bază rămânând doar lucrătoarele care construiesc fagurii. Așa e Poiana! Fără zăpadă și, implicit, fără turiști, rămân să robotească numai chelnerii, recepționerii și cameristele. Ceva mișcare se mai vede doar la bazarele de lângă Șura Dacilor.
Situată pe versantul nordic al masivului Postăvarul, la altitudinea de 1020 m (doar 13 km până în Brașov), stațiunea, grație condițiilor naturale asemănătoare, poate fi comparată cu celebrele Chamonix, Zekopane și Cortina D’ampezzo. Temperatura medie anuală este de 5,8 grade Celsius, numărul zilelor cu ninsoare (în anii ”darnici”) este de 100, stratul de zăpadă stabil fiind de 110 zile în Poiană și 165 de zile la Cristianul Mare. Drept pentru care stațiunea este recomandată odihnei active (sport și agrement), având acțiuni terapeutice asupra sistemului nervos central cu influențe pozitive asupra reglării tuturor funcțiilor vitale.
Totul a început în anul 1951, până atunci Poiana reprezentând doar un loc de refugiu pentru iubitorii de natură (prima cabană a fost construită în 1907, iar primul concurs de schi a avut loc în anul 1909), având un număr de 15-20 de vile folosite de proprietari în special în zilele de sărbătoare și la sfârșitul săptămânii. Din 1951, cu ocazia ”Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă”, Poiana Brașov a devenit cea mai importantă stațiune din țară, privind practicarea sporturilor de iarnă.
De atunci, stațiunea a cunoscut o dezvoltare continuă, ajungându-se în prezent la o capacitate de 3-4000 de locuri de cazare în hoteluri, vile, cabane și un sat turistic, iar cea de alimentație publică de 7-8000 de locuri în localuri și terase, dintre care aproximativ 3000 de unități cu specific românesc. Tot aici există restaurante cu renume: Șura Dacilor, Coliba Haiducilor, Capra Neagră, o școală de echitație și un complex (Favorit), în care mulți ani s-a jucat popice, biliard, etc. Asta pentru a nu mai vorbi de pârtiile de schi cu grade de dificultate de la ușor, până la dificil: Kauzel, Sulinar, Ruia, Lupului, Drumul Roșu, Sub Teleferic, Stadion, Bradul, Slalom.
Când veți ajunge în toiul iernii în Poiana Brașov, probabil va ninge sau va fi nins deja. ”Albinuțele” sigur se vor fi întors acasă! Pârtiile vor fi numai zumzet, veselie și ”cristiane” făcute de schiori. Atunci să te ții distracție și voie bună!