Patru motive pentru care merită să-ți petreci Crăciunul în Bucovina

30 Noi 2019
Patru motive pentru care merită să-ți petreci Crăciunul în Bucovina

Sărbătoarea Nașterii Domnului reprezintă un prilej de bucurie pentru toți. Fiecare zonă a țării se remarcă prin tradițiile unice din preajma sărbătorilor de iarnă. De Ziua Bucovinei, site-ul basilica.ro vă prezintă patru motive pentru care merită să-ți petreci Crăciunul în zona de Nord a țării.

Tradiții de Crăciun 

În Bucovina, cetele de colindători se adună din timp în grupuri de câte șase persoane și aleg un conducător care conform tradiției trebuie să fie un organizator desăvârșit și cu o conduită morală ireproșabilă.

Se îmbracă apoi în costume populare tradiționale și în Ajunul Crăciunului merg la colindat. Sunt răsplătiți de gazde cu mere, nuci, colaci, prăjituri sau bani. Colindele de Crăciun din Bucovina sunt învățate și transmise prin viu grai din generație în generație.

Astăzi, tradiția păstrată din bătrâni, este continuată de grupuri cunoscute ca „Ai lui Ștefan, noi oșteni” care a participat la Concertul tradiţional de colinde„ Răsăritul cel de sus” al Patriarhiei Române din 2015, „Dor bucovinean” din Botoşana și „Bilcuța”.

Pe lângă colinde, în Ajun de Crăciun, tinerii organizează la casele pe unde merg și scenete scurte care vestesc Nașterea lui Hristos.

Mănăstiri

Nordul Moldovei este recunoscut în primul rând datorită lăcașurilor de cult unice pe plan mondial.

Puteți participa la Sfânta Liturghie de Nașterea Domnului la Mănăstirea Putna numită de Mihai Eminescu „Ierusalimul neamului românesc” sau la Mănăstirea Voroneţ cunoscută drept „Capela Sixtină a Estului”.

Dintre zecile de biserici din Bucovina, opt au fost incluse în patrimoniul UNESCO, șapte în 1993 și una 2010.

Din grupul celor opt biserici pictate UNESCO din Moldova fac parte „Biserica din Arbore”, Mănăstirile Voroneţ, Humor, Probota, Moldovița, Pătrăuți, Sucevița și „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.

Port popular

Unul dintre elementele principale de la sat îl constituie portul popular. Costumul popular din zona Bucovinei însoțește omul în toate împrejurările vieții sale, de la naștere până la moarte.

Satul românesc, omagiat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 2019, transmite din generație în generație acest simbol.

Costumul popular s-a dezvoltat odată cu istoria neamului, fiind expresia tradițiilor formate de-a lungul anilor.

În Bucovina s-a cristalizat, de-a lungul timpului, un tip de costum ce păstrează elementele de bază, de străveche tradiție, atingând forme de exprimare artistică de o deosebită valoare estetică.

Peisaje

Bucovina este considerată un tărâm binecuvântat, cu peisaje pitorești, fapt pentru care este una dintre cele mai fascinante regiuni de pe plaiurile românești.

Cei mai mulți vizitatori sunt atrași de această parte a țării datorită frumuseții rurale și peisajelor de poveste.

Satele autentice din Bucovina, în care localnicii își trăiesc viața după principii puternice, respectând tradițiile și obiceiurile, pot concura cu succes cu destinațiile rurale celebre din alte țări.

 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră