Cea mai amplă reţea de trasee de biciclete şi de drumeţie care străbate situl Natura 2000 Podişul Hârtibaciului-Târnava Mare din Transilvania şi totalizează 229 km, a fost inaugurată zilele trecute de Asociaţia Mioritics şi WWF-România. Traseele trec prin 26 de sate cu biserici fortificate şi prin cetatea medievală Sighişoara, leagă 4 monumente UNESCO de la Sighişoara, Viscri, Saschiz şi Breite, şi traversează arii naturale protejate de importanţă europeană şi naţională.
Lucrările au fost realizate de Asociaţia Mioritics în perioada septembrie 2013 – februarie 2015 şi au inclus verificarea, testarea şi curăţarea drumurilor şi potecilor existente, selecţia drumurilor şi potecilor ce au fost marcate, identificarea punctelor de interes pentru turişti, aplicarea marcajelor (roşu şi albastru, bandă, cruce şi triunghi), înregistrarea track-urilor GPS, realizarea hărţilor şi a panourilor informative şi a săgeţilor indicatoare.
Proiectul a reunit 32 de trasee, cel mai lung fiind de 29,2 km (Viscri-Dealul Ciorilor) şi cel mai scurt de 1,6 km (Sighişoara-Platoul cu stejari seculari Breite), şi 70 de panouri informative amplasate în localităţi traversate de trasee şi în punctele importante de pe trasee. Datorită reliefului foarte accesibil (cel mai înalt vârf este de 701 m – Dealul Birom) şi a diversităţii opţiunilor, acestea pot fi parcurse de turişti (inclusiv familii cu copii) fără echipament complex sau o pregătire sportivă specială.
Ariile protejate la nivel european care sunt străbătute de trasee şi pe care turiştii le vor putea astfel vizita mai uşor sunt Podişul Hârtibaciului şi Sighişoara-Târnava Mare, ambele situri Natura 2000.
Podişul Hârtibaciului este sit desemnat în anul 2007 pentru specii protejate de păsări în care se regăseşte cea mai însemnată populaţie de acvilă ţipătoare mică şi de viespar din România. Efectivele de huhurez mare, caprimulg, ciocănitoare de stejar, ciocârlie de pădure şi sfrâncioc roşiatic sunt şi ele cele mai mari comparativ cu celelalte situri din ţară, iar populaţia de cristel de câmp este semnificativă pe plan global. Este de asemenea printre primele zece situri din ţară pentru ghionoaia sură.
Sighişoara-Târnava Mare a fost desemnat în 2008 Sit de Importanţă Comunitarăpentru habitatele de pajişte, lacuri, tufărişuri, zăvoaie, păduri de diferite tipuri şi pentru numeroase specii protejate de floră şi faună dependente de ele. Aria e de importanţă internaţională datorită pajiştilor de mare întindere, probabil ultimele din Europa, care sunt perfect funcţionale din punct de vedere ecologic.
Mai multe informaţii pe: WWF Romania