Asta a arătat studiul realizat de Expedia Vacation Deprivation în 2015. Conform ”Die Welt”, au fost chestionați 9.273 de angajati din 26 de țări.
La polul opus se află Thailanda, unde angajații beneficiază de doar 10 zile de concediu. În mod surprinzător, cei care se plâng că nu au destul concediu sunt tocmai angajații din țările cu cele mai multe zile de concediu.
Ei denumesc acest fenomen “depresia post-concediu”. Simptomele din această perioadă a anului sunt oboseală, stres și frustrare. Cei mai afectați se declară spaniolii, francezii acuză mai mult oboseala, nemții frustrarea, în timp ce italienii își plâng de milă fiindcă au senzația că ultimul concediu a fost cu ani în urmă.
59% dintre italieni suferă mai mult după terminarea concediului, ca și 56% dintre spanioli și 53% dintre francezi.
Cercetătorii au stabilit că două săptămâni de concediu este perioada suficientă și perfectă de recuperare, deja începând cu a doua săptămână efectul de recuperare începe să stagneze.
La polul opus sunt angajații din Coreea de Sud. Ei au cele mai mari remușcări față de angajatori când iau concediu. 67% dintre angajați se simt oarecum vinovați. Tocmai de aceea se folosesc în medie de doar șase zile de concediu într-un an dintre cele 15 care li se cuvin.
Americanii, care au tot 15 zile libere, ar fi în stare de orice, ca să mai primească o zi plătită de concediu: 49% ar renunța la alcool timp de o săptămână, 47% ar renunța la rețelele de socializare timp de o săptămână, 40% la cafea, iar 26% ar renunța inclusiv la sex timp de o săptămână. (I.D)