Este singurul căruia i se cunosc cu exactitate anul, ziua, ora și minutul formării sale naturale. S-a întâmplat acum 145 de ani. Este vorba despre cel mai mare lac helioterm din lume și unicul din Europa, Lacul Ursu, din stațiunea Sovata, județul Mureș, scrie Agerpres. Lacul Ursu şi-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs.
Istoricul Jozsa Andras a descoperit documente atestând că Lacul Ursu s-a format în 27 mai 1875, la ora 11,00, pe locul unei pășuni pe care curgeau două pârâiașe. Acestea dispăreau înainte într-o gaură din muntele de sare, pe care o viitură puternică a înfundat-o.
Această dată a fost hotărâtă pe baza procesului-verbal înregistrat la notarul public de către Dr. Lengyel Béla, document prezentat la Budapesta în 1898. Procesul-verbal a fost întocmit în 30 octombrie 1897 și conţine mărturia unui localnic din Sovata şi a doi paznici de sare, potrivit lacul-ursu.ro.
Originea lacurilor sărate din Sovata se află în strânsă legătură cu apariţia pe suprafaţă a sării şi cu vechea exploatare a sării, lacurile formându-se în doline sărate în urma prăbuşirii minelor, a dizolvării uşoare a sării, precum şi în urma infiltrărilor.
Teritoriul lacului de astăzi a fost cunoscut cândva ca Groapa lui Pálné, presupunând că în acest teritoriu s-au format de mai multe ori lacuri sărate.
Înaintaşul Lacului Ursu a fost Lacul Alb, al cărui dig s-a surpat în anii 1850.
Procesul formării lacului a fost declanşat de o rupere de nori, de surparea păşunii aflate în locul lacului şi de închiderea absorţiei de apă astfel formate.
Mişcarea sării care a condus la surparea păşunii, a început deja în 1860, însă Lacul Ursu şi-a căpătat forma asemănătoare celei de astăzi într-o perioadă de 6 ani, adică între 1875 şi 1881. Trebuia să treacă mai mulţi ani, întrucât surparea bazinului lacului s-a desfăşurat în mai multe etape şi nici pârâurile care s-au vărsat în lac nu au umplut imediat bazinul.
Lacul a fost măsurat de curând pentru omologare în Cartea Recordurilor și s-a stabilit că este cel mai întins lac helioterm din lume, cu o suprafață de 4 hectare. Cea mai mare adâncime măsurată a fost de 18 metri, iar salinitatea medie a apei este de 250 de grame pe litru.
Este și singurul lac sărat din lume înconjurat de vegetație abundentă, datorită solului vulcanic depus peste roca de sare.
Temperatura de la suprafață ajunge la 29 de grade Celsius, dar la adâncimea de 1,5 metri poate atinge și 50 de grade. Fenomenul se datorează pâraielor care se varsă în el. Acestea formează o peliculă de apă dulce care „sigilează” straturile sărate de la fundul lacului, împiedicând pierderea căldurii solare acumulate în ele.
În iunie, temperatura apei se omogenizează în jurul valorii de 33 de grade Celsius, apoi lacul începe să se răcească, mai ales începând din august, când nopțile din Munții Gurghiului devin răcoroase.
Lacul Ursu și nămolul scos din el sunt cunoscute pentru aportul pozitiv la starea de sănătate, virtuțile lor terapeutice în boli reumatice, endocrine și cardiovasculare. Începând din 1928, la Sovata funcționează o bază de tratament.