Nuclearelectrica estimează că până la sfârşitul anului va ajunge la un acord în privinţa construcţiei unităţilor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă cu grupul chinez China General Nuclear Power Corp, declarat încă din toamna anului trecut câştigător al licitaţiei organizată de statul român. Proiectul a fost evaluat la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiţii urmează să fie revizuit.
În prezent, cele două companii negociază memorandumul de înţelegere privind implementarea proiectului. Ulterior, va fi negociat Actul Constitutiv și Acordului Investitorilor ale noii companii de proiect. Memorandumul de Înțelegere privind implementarea în comun a proiectului va fi supus aprobării Adunării Generale a Acționarilor SNN.
Strategia de continuare a proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă prevede înființarea unei noi companii de proiect („Joint-Venture”) care reprezintă o societate premergătoare unui Producător Independent de Energie ('IPP'), în care Investitorul Selectat va deține cel puțin 51% din acțiuni.
Nuclearelectrica va contribui în natură cu activele pe care le deţine deja. Cele două reactoare ale centralei de la Cernavodă asigură circa 18% din producţia totolă de energie a României şi au o durată de viaţă iniţială de 30 de ani care poate fi prelungită cu încă 25 de ani.
"În prezent, pentru Unitatea 1 se fac analize tehnice preliminare pentru a determina perioada optimă de oprire. Conform estimărilor actuale, Unitatea 1 ar intra în programul de oprire în perioada 2025-2026, investiţiile majore în acest sens fiind realizate la începutul anilor 2020. Suma estimată necesară realizării acestei investiţii este între 1,2-1,5 miliarde euro", spun reprezentanţii Nuclearelectrica.