Seceta ameninţă culturile de cereale, dar şi alimentarea cu apă a gospodăriilor. Din nordul Moldovei şi până în Bărăgan, recoltele de pe sute de hectare sunt în pericol din cauza lipsei precipitaţiilor. Cele mai afectate sunt terenurile cu grâu şi orz, dar şi porumb ori floarea soarelui.
La Botoşani n-a mai plouat de două luni. Aproximativ 70% din suprafaţa agricolă din judeţ este afectată. Nici în județul Buzău, situația nu este mai bună. Agricultorii spun că, deşi au aplicat la timp toate tratamentele şi au semănat chiar mai devreme, lipsa ploilor le-a compromis recolta. Fermierii estimează pierderi însemnate şi recolte cu 3 tone la hectar mai mici decât anul trecut.
Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat, la TVR, că ministerul monitorizează aceste ”situații nefaste”, astfel încât să-i poată ajuta pe agricultori. ”Nu putem compara cu anul trecut, în zona Moldovei nu a plouat de săptămâni bune. Nu putem evalua acum situația. Sunt culturi care suferp, care vor avea pierderi, dar nu putem avansa un procent”.
Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, a spus, recent, că ”secetă nu este numai în zona Moldovei, ci și în sudul Dobrogei, în Banat și în multe locuri din Transilvania. In Moldova este ceva mai grav pentru că de trei luni n-a dat un strop de apă și, astfel, toate culturile de toamnă au avut de suferit într-un mod drastic. Culturile de primvara sunt și ele afectate, sunt zone în care nu au răsărit culturile semănate, ceea ce orice agronom știe că este grav. Dacă în următoarele 10-20 de zile nu plouă, să ne așteptăm ca înjumătățirea producției recoltate anul trecut. Mi-e și frică să mă gândesc ce ar însemna asta pentru economie”.
Cea mai severă secetă din ultimul deceniu in zona Moldovei a fost în 2011. Atunci nu a plouat mai bine de şase luni.