Fermierii români au la dispoziție, începând din data de 8.07.2015, patru noi măsuri care se deschid din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acestea sunt în valoare de 245 de milioane de euro, relatează site-ul Recolta.
"Încă 245 de milioane de euro vor fi puşi la dipoziţia fermierilor începând de astăzi (8 iulie - n. r.) prin alte patru măsuri care se deschid din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020. Am speranţa că fondurile europene pentru procesarea produselor vor merge în special către proiecte integrate, care pot să ajute să ne atingem obiectivul de a crea lanţuri scurte de producţie. Mă bucur că am reuşit să creăm un avantaj financiar celor care au înţeles că trebuie să se constituie în grupuri de producători şi în cooperative. De asemenea, mă bucur că lansăm mult-aşteptatul program pentru susţinerea pomiculturii, atât pe partea de producţie, cât şi de procesare. Am speranţa că fermierii vor face încă un pas către o mai bună dezvoltare şi organizare cu ajutorul acestor fonduri", a spus Daniel Constantin.
Cele patru sesiuni de depunere de proiecte din noul PNDR care se deschid în perioada 8 iulie - 30 octombrie 2015 sunt pentru:
SubMăsura 4.1a - Investiţii în exploataţiile pomicole,
SubMăsura 4.2 - Investiţii pentru procesarea/marketingul produselor agricole,
SubMăsura 4.2a - Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol şi
SubMăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.
Alocarea financiară pentru sesiunea continuă din 2015 pentru subMăsura privind investiţiile în exploataţiile pomicole este de 70,5 milioane de euro, iar printre investiţiile eligibile se numără reconversia plantaţiilor existente, înfiinţarea de plantaţii pomicole şi pepiniere, înfiinţarea, extinderea şi/sau modernizarea sistemelor de depozitare.
Ministerul Agriculturii şi-a propus să reabiliteze prin această măsură, în cei şapte ani de program, o suprafaţă de 35.000 de hectare cu livezi dintr-un total de 170.000 de hectare câte există la nivel naţional, dar din care aproape jumătate sunt în declin.
Pentru SubMăsura 4.2 - Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole a fost prevăzută o alocare financiară de 93,48 milioane de euro, iar finanţările vizează construcţia, extinderea, modernizarea şi dotarea clădirilor unităţilor de procesare sau achiziţionarea de utilaje noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime şi/sau comercializării produselor agroalimentare în cadrul lanţurilor alimentare integrate.
SubMăsura 4.2a - Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol are o alocată o sumă de 8,62 milioane de euro pentru anul 2015, iar beneficiarii pot solicita fonduri pentru investiţii în tehnologii de eliminare a deşeurilor în unitatea proprie sau pentru decontarea cheltuielilor cu activităţi de marketing sau generate de investiţiile în active necorporale.
De asemenea, 72,84 milioane de euro sunt orientate spre SubMăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Acest sprijin se acordă pentru ferma mică, în vederea asigurării îmbunătăţirii activităţii economice şi de mediu a acesteia, conform activităţilor propuse prin Planul de Afaceri (PA).
Primele două măsuri de finanţare pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost deschise pe 25 martie 2015, respectiv măsura destinată tinerilor fermieri şi cea a investiţiilor în ferme.
Fondurile totale alocate României se ridică la 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite de Bruxelles, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.
Noul Program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii agroalimentare şi integrarea producţiei naţionale în lanţuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.