Dacă mai era nevoie de încă o dovadă că migrația sărăciei din România în Germania este un subiect fals, un studiu ManpowerGroup confirmă faptul că firmele germane au nevoie urgentă de forță de muncă calificată din România.
Migrația forței de muncă nu doar că ajută Germania, dar creează mari probleme pentru economia României, susțin autorii studiului.
„În primul sfert al anului 2015, fiecare a doua firmă germană duce lipsă de forță de muncă calificată. Fiecare a zecea firmă germană s-a plâns că în 2015 i-a fost mai greu să găsească angajați”, notează finanzen.net.
Conform studiului ManpowerGroup, 46% dintre firmele germane suferă de pe urma lipsei acute de forță de muncă calificată, o creștere de 6% față de anul trecut. Fiecare al zecelea manager mărturisește că întâmpină probleme la recrutare de resurse umane, iar fiecare a doua firmă confirmă că a trebuit să refuze deja contracte din acest motiv.
“58% dintre firmele germane nu mai semnează contracte noi fiindcă nu au personalul necesar. Aproape 40% se declară mai puțin inovative și competitive. Piața muncii din Germania nu mai face față creșterii economice a țării. Pentru a nu periclita această creștere, avem nevoie de idei inovative pentru a ocupa aceste locuri de muncă. O măsură ar fi angajarea refugiaților. Întâmpinăm probleme în căutarea de meseriași și tehnicieni, dar și în zona IT și management. Apoi urmează lipsa acută de ingineri, contabili și medici. Firmele ar trebui să înceapă să își instruiască propriii angajați pentru solicitările viitorului, în loc să fie în permanentă căutare de oameni calificați”, consideră directorul institutului de cercetare, Herwarth Brune.
Expertul consideră că situația pe piața muncii din alte state europene este mult mai relaxată decât în Germania, printre excepții numărându-se și România. “În Irlanda, doar 11% dintre firme întâmpină probleme la angajare. Marea Britanie și Olanda se pot declara mulțumite cu doar 14%. Situație mai gravă decât în Germania am semnalat în țările din Estul Europei, România și Bulgaria, dar și în Grecia”, a încheiat Brune.
În primul sfert al anului 2015, ManpowerGroup a întrebat 41.700 de responsabili cu angajările din 42 de țări dacă au întâmpinat probleme la găsirea de personal adecvat. (I.D)