Conform unui raport, discutat pe 25 mai și votat pe 26 în Parlamentul European, UE ar trebui să alcătuiască un grup operativ care să monitorizeze dezvoltările din acest sector și să pregătească posibile reglementări.
”Este o tehnologie incitantă pentru că ne permite să avem încredere într-un sistem care nu are nevoie de o autoritate centrală. Putem să ne imaginăm că în viitor, transferurile se vor efectua într-o manieră decentralizată, cu costuri mai mici decât în prezent.
De asemenea, ne putem imagina că actori existenți, precum SWIFT, vor folosi această tehnologie pentru a deveni mai eficienți. Potențialele aplicări ale acestei tehnologii depășesc cu mult monedele virtuale.
Această tehnologie poate fi folosită în mai multe domenii, de la autorizarea și stabilirea tranzacțiilor financiare la gestionarea drepturilor digitale și lupta împotriva fraudei din domeniul TVA”, a declarat europarlamentarul german Jakob von Weizsacker.
”Dacă aveți puțin talent de legist, puteți urmări mai ușor tranzacțiile ilicite efectuate cu monedele virtuale decât cele cu numerar. În ceea ce privește transparența, această tehnologie se află la mijloc între transferurile bancare normale și plata în numerar, care este în totalitate anonimă.
Aplicările tehnologiei registrelor distribuite, tehnologia care se află la baza Bitcoin, evoluează rapid, dar nu au loc la nivel sistemic. În acest stadiu, nu trebuie să împiedicăm inovația cu reglementări preventive. Datorită evoluției rapide din acest domeniu, nu ne permitem să stăm și să așteptăm.
În schimb, ar trebui să alcătuim un grup operativ la nivel UE pentru a monitoriza cu mare atenție cum evoluează aplicările, pentru a putea acționa repede, înainte ca aplicările să devină sistemice. De asemenea, legislația existentă trebuie pusă în aplicare, de exemplu, în sectorul combaterii spălării banilor”, a încheiat politicianul german.