China isi continua ofensiva in a deveni o contrapondere tot mai vizibila a dominatiei SUA in noua ordine mondiala instaurata dupa terminarea razboiului rece.De aici si infiintarea Noii Banci pentru Dezvoltare destinata finantarii unor proiecte de infrastructura , in primul rand in tarile grupului BRICS-Brazilia, Rusia,India, China si Africa de Sud.
Banca are un capital de 50 de miliarde de dolari din care 40 reprezinta aportul Chinei.Desi fondatorii neaga ca noua banca se vrea o alternativa la FMI si Banca Mondiala, analistii occidentali spun ca aceasta este adevarata intentie, mai ales ca tarile BRICS s-au plans de politica dusa de Fondul Monetar International.
Interesant ca aceasta noua institutie financiara vine la scurt timp dupa ce, in primavara, China a infiintat Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura in care, spre surpriza tuturor, printre membrii fondatori se afla Marea Britanie, Germania ,Franta , Italia, Spania si Polonia.( Prezenta Poloniei poate surprinde dar ambitiile Varsoviei de a deveni o mica putere in regiune pe baza trecutului ei cu iz imperial o fac sa devina tot mai vizibila in viata internationala).
Trebuie remarcat ca la inviatia initiala a Beijing-ului statele din vestul Europei au avut reticente-SUA se opuneau unei asemenea variante-, dar anuntul neasteptat al Londrei ca va intra in banca tutelata de China i-a determinat si pe ceilalti sa-si dea acceptul.
Economiile occidentale au nevoie de piata asiatica , acolo unde China are un cuvant tot mai greu de spus. Mai trebuie notat ca doua puteri din zona Pacificului, Japonia si Australia, au refuzat oferta Beijing-ului, oferta acceptata insa de Rusia si India.
Este clar ca cele doua banci vor fi folosite de China in strategia ei de crestere a influentei pe plan mondial dar celelale tari, europene in primul rand, incearca sa nu rateze o posibila oportunitate de a fi intr-o pozitie avantajoasa in creionarea noii rearanjari financiare a lumii.