A durat un an, dar au bătut palma: Ţiriac îşi vinde acţiunile la UniCredit Ţiriac în cea mai mare tranzacţie de pe piaţa românească

04 Iun 2015
A durat un an, dar au bătut palma: Ţiriac îşi vinde acţiunile la UniCredit Ţiriac în cea mai mare tranzacţie de pe piaţa românească
Omul de afaceri Ion Ţiriac a vândut grupului italian UniCredit pachetul de 45% din acţiunile pe care le deţinea la UniCredit Ţiriac Bank. Aceasta este cea mai mare tranzacţie din sistemul bancar românesc iar negocierile dintre cele două părţi au început din luna iunie 2014.

Ţiriac poate să îşi exercite anual opţiunea de exit convenită cu UniCredit, atunci când grupul italian a preluat operaţiunile Bank Austria, care deţinea HVB Romania SA. UniCredit Ţiriac Bank a apărut prin fuziunea UniCredit România, HVB Bank România şi Banca Ţiriac, proces care s-a finalizat în 2007. Anul trecut, tot în luna iunie, presa anunţa ieşirea lui Ţiriac din acţionariatul băncii care îi poartă numele. La acel moment, publicaţia italiană Messaggero scria că omul de afaceri urma să primească 700 de milioane de euro, parte din bani în numerar, iar tranzacţia ar fi trebuit să se finalizeze până de Crăciun.

La un an distanţă de la acea ştire, Ţiriac iese într-adevăr din acţionariatul băncii, iar grupul italian îşi va majora capitalul de la 50,6% la 95,6%. De data acesta anunţul a fost făcut de bancă prin intermediul unui comunicat de presă în care se precizează că "părțile acordului au agreat să nu dezvăluie prețul de vânzare sau oricare alte detalii ale tranzacției".
UniCredit Bank Austria AG ia in considerare formularea unei oferte acționarilor minoritari ai UniCredit Țiriac Bank S.A. pentru a le achiziționa acțiunile deținute.

 “Aș dori să-i mulțumesc lui Ion Țiriac și reprezentanților Țiriac Holding pentru colaborarea excelentă și pentru angajamentul arătat în ultimii ani. În urma achiziției de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienți de retail și corporate din România, continuăm acum să ne consolidăm și să ne extindem poziția pe piața din România prin această tranzacție”, a declarat Carlo Vivaldi, Vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit și Șeful Diviziei Europa Centrală și de Est a UniCredit Bank Austria AG, prin intermediul unui comunicat de presă.

Alte stiri din Business

Ultima oră