Site-ul internațional de analiză Le grand continent
Potrivit acestui studiu al Project on Security & Threats de la Universitatea din Chicago, 10% dintre americani ar spune sunt în favoarea violenței pentru a preveni realegerea lui Donald Trump. Adică aproximativ 26 de milioane de oameni.
Întrucât aproximativ o treime din populația americană deține personal o armă, Le grand continent comentează această cifră deducând că aproximativ 9 milioane de americani care dețin o armă de foc sunt, prin urmare, teoretic favorabili ideii că realegerea lui Donald Trump ar putea fi împiedicată de violenţă.
Exepția americană: cocktailul exploziv care amestecă violența politică și deținerea de arme
Prezența masivă a armelor de foc în societatea americană determină un context unic. Potrivit unui sondaj Pew Research Center din septembrie 2023, 4 adulți americani din 10 spun că locuiesc într-o gospodărie cu cel puțin o armă, în timp ce aproape o treime raportează că dețin personal o armă.
6,9% dintre americani ar sprijini violența pentru a permite revenirea lui Donald Trump la Casa Albă
Deși o proporție mai mică de respondenți sunt în favoarea folosirii violenței pentru a-l reinstala pe Donald Trump ca președinte al țării, 6,9% spun totuși că sunt în favoarea - sau 18 milioane de americani, în comparație cu populația.
Între stilul paranoic și violență
Statele Unite au o istorie politică marcată de violență . Patru președinți americani au fost asasinați, 16 au fost asasinați, ultimul fiind Ronald Reagan în 1981.
Aceasta este a doua tentativă de asasinat care îl vizează pe Donald Trump. Deși tentativa din Butler din 13 iulie 2024 este cea care l-a pus cel mai mult în pericol pe fostul președinte, un tânăr britanic de 19 ani, Michael Sandford, a încercat în iunie 2016 să sechestreze arma de serviciu a unui ofițer de poliție în timpul unei întâlniri cu Trump din Las Vegas. . Câteva zile mai târziu, Sandford a recunoscut că a vrut „să-l omoare pe Trump”.
Încercarea lui Butler probabil nu va fi scutită de teoriile conspirației referitoare la asasinate și acte de violență politică din Statele Unite. În noiembrie 2023, la 60 de ani de la moartea lui John Fitzgerald Kennedy, 65% dintre respondenți încă considerau că Lee Harvey Oswald, asasinul lui JFK, ar fi „lucrat în comun cu alți oameni” .
Din 2013, ponderea americanilor care cred că CIA a fost implicată în asasinarea lui JFK – care a fost infirmată de Comitetul Selectat al Camerei pentru Asasinări – s-a mai mult decât dublat, de la 7 la 16%. În general, americanii chestionați consideră din ce în ce mai mult că guvernul american a jucat un rol în asasinarea lui JFK (+13% în zece ani). Donald Trump apare regulat în timpul întâlnirilor și declarațiilor sale despre „statul profund”, CIA și presupusele mistere care ascund și astăzi asasinarea lui JFK