Primarul Londrei Sadiq Khan a sărbatorit Paștele arborând noul steag de "mândrie LGBT"

02 Apr 2024
Primarul Londrei Sadiq Khan a sărbatorit Paștele arborând noul steag de "mândrie LGBT"

Steagul mândriei LGBT pare să fi căpătat o nouă formă într-o imagine distribuită de contul oficial X al primarului Londrei, Sadiq Khan, în weekendul de Paște, scrie Unherd.

„În #TransDayOfVisibility, sărbătorim comunitatea trans din Londra, deoarece se străduiește să trăiască în mod autentic și în siguranță”, a scris Khan pe Twitter duminică după-amiază.

Steagul curcubeu clasic oferă baza pentru noul design, dar acum două triunghiuri mari invadează de fiecare parte. În stânga este un triunghi „mândrie de progres” cu dungi reprezentând comunitățile etnice-minorități și transgender; în dreapta sunt dungi colorate pentru a reprezenta bisexualii, împreună cu o altă dungă neagră și maro, fie pentru accentuare, fie pentru simetrie.

Unii comentatori au sugerat că, deoarece bărbații gay au devenit o forță marginală în activismul LGBT, estetica mișcării a trebuit să sufere ca o consecință. Alții au cerut să adauge un al treilea triunghi la amestec. Au existat critici pe scară largă atât pe motive de estetică, cât și de incluziune, o relatare observând că adăugarea dungilor bisexuale sugera că bisexualii nu erau reprezentați în steagul curcubeu original.

Problemele transgender și conștientizarea rasială au devenit esențiale pentru activismul LGBT, cu adăugarea de dungi negre și maro pentru a reprezenta comunitățile minoritare etnice în numeroase interacțiuni ale drapelului mândriei. Cu toate acestea, prima dungă neagră a fost adăugată inițial la steag din cauza preocupărilor legate de rasism în cartierele gay și trans.

Criticii subliniază, de asemenea, o tensiune naturală între cauzele gay și cele transgender, prima punând accentul pe sexul biologic, iar cea de-a doua minimizând importanța acestuia, așa cum se poate observa în disputele publice dintre comunitățile lesbiene și transgender.

Primul steag al mândriei a fost făcut în San Francisco în anii 1970 și a fost comandat de Harvey Milk, primul bărbat în mod deschis homosexual care a ocupat funcții publice în California. Acest steag original cu dungi curcubeu a fost făcut pentru o paradă de Ziua Libertății Gay și o versiune a acestuia a fost folosită de atunci. Multe steaguri separate au fost concepute în decenii intermediare pentru a reprezenta diferite orientări sexuale și identități de gen, dar în ultimii zece ani s-au văzut o serie de noi steaguri umbrelă pentru a reprezenta întreaga mișcare, cu extensii din ce în ce mai elaborate așezate peste steagul original pentru a reprezenta persoanele transgender și minorități rasiale, inclusiv pentru designul mândriei progresiste

Pe măsură ce crearea steagurilor de mândrie a devenit descentralizată și informală, niciun steag nu poate fi văzut ca reprezentând întregul spectru LGBT. Cu toate acestea, cei care câștigă popularitate și recunoaștere guvernamentală oferă o perspectivă asupra luptelor, tensiunilor și obiectivelor mișcării.

Alte stiri din Externe

Ultima oră