Olanda: Revolte masive la Haga, o mulțime de migranți a pătruns în clădirea Operei

17 Feb 2024
Olanda: Revolte masive la Haga, o mulțime de migranți a pătruns în clădirea Operei

Mașini de poliție au fost incendiate în timpul revoltelor dintre grupuri rivale de eritreeni din Olanda, scrie Washington Post

Sâmbătă seara au izbucnit revolte între două grupuri rivale de eritreeni în Olanda, a declarat poliția. Ofițerii au folosit gaze lacrimogene în încercarea de a potoli tulburările de la Haga, în timp ce revoltății au incendiat mașini de poliție și un autobuz.

Imaginile de la fața locului au arătat vehicule în flăcări și zeci de bărbați pe stradă, unii aruncând pietre.

Un grup mare de migranți eritreeni au intrat cu forța în Operă și au aruncat cu cărămizi și pietre asupra ofițerilor de poliție, potrivit unui videoclip care a devenit viral pe platforma de socializare X.

„A scăpat serios de sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt al municipiului Haga, Robin Middel.

Middel a spus că un grup loial guvernului Eritreei ținea o întâlnire când locul a fost atacat de eritreeni care se opun guvernului națiunii africane.

Purtătoarea de cuvânt a poliției, Kristianne van Blanken, a spus că nu poate spune imediat dacă cineva a fost rănit sau dacă a fost arestat vreun manifestant.

Revoltele sunt cele mai recente izbucniri de violență la evenimentele eritreene din Europa.

Zeci de oameni, inclusiv cel puțin 26 de ofițeri de poliție, au fost răniți în timpul tulburărilor din jurul unui festival cultural eritreean din orașul Stuttgart, din sud-vestul Germaniei, în septembrie 2023. O luptă în aceeași lună între susținătorii guvernului eritreean și oponenții în  Tel Aviv a dus la confruntări violente pe stradă printre solicitanții de azil și migranții africani.

Câteva luni mai devreme, o ciocnire la un festival eritreean din orașul Giessen din vestul Germaniei a dus la 22 de polițiști răniți.

Zeci de mii de oameni au fugit din Eritreea spre Europa, mulți susținând că au fost maltratați de guvernul represiv al președintelui Isaias Afwerki. Conflictele subliniază diviziuni profunde între membrii diasporei eritreene între cei care rămân apropiați de guvern și cei care au fugit pentru a trăi în exil și se opun ferm lui Isaia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră