Potrivit unui studiu internațional cuprinzător al grupului de reflecție slovac Globsec, Slovacia este cea mai înclinată spre Rusia în probleme legate de conflictul din Ucraina. De exemplu, doar 40% dintre slovaci cred că Rusia este responsabilă de război, iar 34% sunt convinși că este vina Occidentului. Potrivit sondajului, slovacii sunt, de asemenea, cei mai puțin înclinați să rămână în NATO și doar jumătate din populația Slovaciei consideră că Rusia este o amenințare pentru securitate, scrie ziarul ceh Parlamentnilisty
Un sondaj realizat de grupul de reflecție Globsec a dovedit că în Slovacia există mai mult sentiment pro-rus și anti-occidental decât în alte țări din Europa Centrală și de Est.
Întrebarea cine este responsabil pentru războiul din Ucraina a arătat cât de diferit percep țările din Europa Centrală și de Est situația. În timp ce 71% dintre cehi sunt convinși că Rusia este responsabilă pentru situație, doar 40% dintre respondenții din Slovacia cred că Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina.
Alți 34% cred că Occidentul este responsabil pentru situație, iar 17% că Ucraina este de vină.
Polonezii (85%), lituanienii (79%) și letonii (74%) dau cel mai mult vina pe Rusia, în timp ce bulgarii (44%) și maghiarii (54%) dau cel mai puțin vina pe Moscova, împreună cu Slovacia. In Romania, 65% spun ca Rusia este responsabila.
În Ungaria însă, în mod surprinzător, refugiații ucraineni au cel mai mare sprijin, unde 90% dintre oameni cred că sprijinul ar trebui să fie continuat. Refugiații au, de asemenea, mult sprijin în Letonia (82%), Polonia (81%) și Lituania (79%). Sprijinul este mare și în Republica Cehă, la nivelul de 74%. În țările menționate, sprijinul pentru refugiații ucraineni este mai mare decât sentimentul că a ajuta ucrainenii vine în detrimentul propriilor rezidenți.
Și pe această temă, Slovacia si România se plasează printre țările mai puțin înclinate către Ucraina, când 69% din populație consideră că sprijinul pentru refugiați vine în detrimentul propriilor cetățeni. Bulgarii (71%) sunt cei mai sceptici în privința ajutorării refugiaților în acest sens .
Rusia este considerată o amenințare pentru securitate cel mai mult de țările imediat vecine cu Rusia, cum ar fi Polonia (88%) și Lituania (94%). Un procent mare de oameni consideră Rusia o amenințare chiar și în Cehia (79%). În toate țările care au participat la sondaj, numărul persoanelor care văd Rusia ca o amenințare a crescut semnificativ în comparație cu perioada de dinaintea războiului din Ucraina.
Mai puțin de jumătate dintre maghiari (48%) consideră Rusia o amenințare; în acest sens, situația este similară în Slovacia, unde este vizată 54% din populație.
Împreună cu Bulgaria, Slovacia este țara în care cel mai mic număr de rezidenți doresc să rămână în Alianța Nord-Atlantică, și anume doar 58% dintre respondenți. În plus, se poate observa o tendință de scădere către NATO față de ultimii trei ani.
În ultimii ani, din cauza războiului din Ucraina, tendința de creștere este vizibilă dimpotrivă în Polonia, unde 94% din populație este în favoarea rămânerii în NATO, la fel ca Lituania (88%) sau Ungaria (89%). De asemenea, majoritatea românilor doresc să rămână în alianță (89%)
În ceea ce privește percepția Statelor Unite ca partener strategic, Slovacia și Ungaria ocupă locul de jos. Doar 18% dintre slovaci văd SUA ca partener, la fel ca și maghiarii (17%). Cele mai mari cifre în acest sens sunt din nou în Polonia (78%) și țările baltice vecine cu Rusia, Lituania (64%) și Letonia (63%). În RRomânia , 53% dintre oameni îi percep pe americani ca pe un aliat cheie.
Slovacia este și țara cu cel mai mare număr de locuitori dintre țările monitorizate care doresc să părăsească Uniunea Europeană. În timp ce 28% dintre slovaci ar părăsi uniunea, doar 64% dintre cei chestionați ar rămâne. Situația din Ungaria este o surpriză, unde, în ciuda dezacordurilor frecvente cu UE, 83% dintre respondenți ar rămâne, ceea ce este mai mult decât în Cehia (75% pentru a rămâne și 11% pentru a pleca). In România 86% ar râmane si doar 13% ar parasi UE.
Conform acestuio sondaj România rămâne fidelă atitudinii pro-transatlantice și atitudine pro-SUA, susținând în mare măsură măsurile de ajutor Ucraina atât din punct de vedere economic, cât și militar. Suportul pentruNATO din țară, la 89%, a atins cel mai înalt nivel din 2020 și aproape două treimi cred că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea țării lor.
În același timp, susceptibilitatea mai mare a românilor a crede narațiunile de dezinformare subliniază anumitevulnerabilități. 51% dintre respondenți cred că SUA
își târăște țara într-un război cu Rusia și percepţia SUA ca fiind cea mai importantă a României partener strategic, acum la 53%, a scăzut cu peste 20
puncte procentuale față de 2022.
De asemenea, românii manifestă o susceptibilitate îngrijorătoare spre a crede dezinformarea legată de sănătate – est esingura țară în care majoritatea a fost de acord cu afirmatia falsă că „vaccinarea COVID-19 crește șansa a morții”.
In ceea ce priveste drepturile LGBTQI, bulgarii, lituanienii, românii si slovacii sunt mai înclinați să creadă narațiunile de dezinformare și să nu țină cont de dreptul persoanelor LGBTI+ la egalitate.