Miniștrii francezi apar la tv îmbrăcați în haine de iarnă pentru a îndemna populația la economie de energie: "Nu mă veți mai vedea cu cravată, ci cu pulovăr pe gât"

29 Sep 2022
Miniștrii francezi apar la tv îmbrăcați în haine de iarnă pentru a îndemna populația la economie de energie: "Nu mă veți mai vedea cu cravată, ci cu pulovăr pe gât"

Mai mulți membri ai guvernului francez, începând cu primul-ministru, au scos din dulap hainele de iarnă cu scopul de a îndemna oamenii la economii de energie. Ministrul economiei a spus că este gata să meargă simbolic și mai departe: „Nu mă veți mai vedea cu cravată, ci cu pulovăr pe gât. Și cred că va fi foarte bine, ne va permite să economisim energie, să dăm dovadă de sobrietate, scrie BFMTV.

Primul ministru francez Elisabeth Borne a apărut imbrăcata într-o haină de iarnă, ministrul economiei într-un pulovar pe gât... Guvernul francez a intrat pe scenă cu haine groase pentru a-i convinge pe francezi să limiteze încălzirea.

„Regula este să încălzim doar pâna la 19°C”, a declarat prim-ministrul la BFMTV-RMC luni.

Ministrii își propun să schimbe obiceiurile francezilor în ceea ce privește consumul de energie, între teama de o întrerupere a furnizării de energie electrică în timpul iernii și creșterea prețurilor .

Primul ministru a transmis mesajul îmbrăcată în hainele de iarnă. Marți ea a purtat o jachetă matlasată cu fluturi la o întâlnire cu primarul ecologist din Lyon despre sobrietatea energetică,

Miercuri șefa guvernului francez poartă o jachetă albastră cu un model maro, la fel ca ministrul ei pentru tranziție energetică.

Nu mă veți mai vedea cu cravată, ci cu pulovăr pe gât

Ministrul Economiei și Finanțelor a explicat și el marți, 27 septembrie că intenționează să poarte un pulovar pe gât în interiorul ministerului său de la Bercy în această toamnă.

Nu mă veți mai vedea cu cravată, ci cu pulovăr pe gât. Și cred că va fi foarte bine, ne va permite să economisim energie, să dăm dovadă de sobrietate."

Câteva ore mai târziu a postat o fotografie pe twitter îmbracat cu un pulovăr bleumarin.

„Este politică pentru proști”

Atitudinea miniștrilor nu face însă unanimitate în clasa politică. Marine Le Pen a catalogat-o drept „o „comunicare” fără speranță și „politică pentru proști”.

"Nu au suficientă încălzire? Să poarte cașmir!", l-a apostrofat ea pe ministrul economiei  pe rețelele de socializare, acuzându-l pe ministru că este "Marie-Antoinette".

„O postură paternalistă” 

"Este grotesc. Intenția mi se pare lăudabilă, dar această postură este paternalistă. Există o latură "copilul meu, fă ca părinții tăi', pune-ți puloverul mai gros'", spune un consilier.

Alte stiri din Externe

Ultima oră