Cresc pensiile de stat de la 1 septembrie

21 Aug 2019
Cresc pensiile de stat de la 1 septembrie

Începutul toamnei aduce două modificări importante pentru pensionari în privința creșterii punctului de pensie și a pensiei minime garantate scrie avocatnet.ro..

De la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie se va majora cu 15% și va ajunge să fie de 1.265 lei (acum este 1.100 de lei).

Creșterea a fost prevăzută încă de anul trecut, în OUG nr. 114/2018, dar e prevăzută și de noua reglementare a pensiilor - Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.

Anul următor, tot de la 1 septembrie, punctul de pensie va cunoaște o creștere substanțială: de la 1.265 de lei va ajunge la 1.775 de lei, creșterea fiind prevăzută de noua lege a pensiilor.

Apoi, la 1 septembrie 2021, punctul de pensie va mai crește cu 100 de lei și va ajunge la 1.875 de lei.

Dacă pensiile pe care le primesc sunt foarte mici, pensionarii din sistemul public, dar și din cel militar, pot beneficia de o indemnizație socială pentru pensionari.

Și valoarea acesteia va crește de la 1 septembrie, ajungând la valoarea de 704 lei (acum este 640 de lei).

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009, pot beneficia de “indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari”.

Din 2021 însă, când noua lege a pensiilor va intra în vigoare, întregul mecanism de acordare a pensiilor minime (indemnizațiilor sociale pentru pensionari) se va schimba.

Legiuitorul a decis ca pensia minimă să se acorde diferențiat, raportat la salariul minim brut și la anii de cotizație ai solicitantului. În niciun caz, nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut.

MAI MULTE INFORMAȚII, AICI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră