New York Times aruncă bomba: Trump a aprobat o operaţiune militară asupra unor ţinte iraniene, apoi s-a răzgândit

21 Iun 2019 | scris de M.C.
New York Times aruncă bomba: Trump a aprobat o operaţiune militară asupra unor ţinte iraniene, apoi s-a răzgândit

Preşedintele american Donald Trump ar fi aprobat o operaţiune militară vizând atacarea, la 20 iunie, a unor obiective iraniene, dar ulterior s-a răzgândit şi a anulat atacurile în ultima clipă. Dezvăluirea vine de la cotidianul american The New York Times, pe care, de altfel, Trump l-a acuzat recent de trădare.

Cotidianul citează reprezentanţi ai Administraţiei americane, care au luat parte sau au fost informaţi în legătură cu aceste discuţii.

Atacul ar fi fost un răspuns la adresa Iranului, care a anunţat că a doborât o dronă militară americană de supraveghere în timp ce zbura peste Strâmtoarea Hormuz.

Întrebaţi în legătură cu planurile de atacare a unor ţinte iraniene, reprezentanţi ai Casei Albe au refuzat orice comentariu, la fel şi cei ai Pentagon-ului. Totuşi, niciun oficial guvernamental nu a cerut The New York Times să retragă acest articol, precizează autorii articolului.

Gărzile Revoluţiei ale Iranului (IRGC) au informat că drona a încălcat spaţiul aerian iranian. Însă armata americană a comunicat că drona se afla deasupra apelor internaţionale.

Un oficial american a declarat pentru ABC News că Iranul a doborât o dronă „MQ-4C Triton”, neînarmată, în timp ce zbura în spaţiul aerian internaţional.

Comandantul-şef al IRGC, Hossein Salami, a declarat că doborârea dronei reprezintă „un mesaj clar pentru America”: graniţele Iranului reprezintă „o linie de netrecut”.

Potrivit The New York Times, preşedintele Statelor Unite ale Americii ar fi aprobat o ofensivă asupra mai multor ţinte iraniene, cum ar fi radare sau baterii de rachete, apoi s-a răzgândit, în timp ce câteva avioane de vânătoare ar fi decolat deja, iar navele de război ar fi fost pe poziţii.

Totuşi, nu a fost lansată nicio rachetă, a declarat un reprezentant de rang înalt din cadrul Administraţiei americane, citat de nyt.com.

Donald Trump a acuzat recent The New York Times de comiterea unui “act virtual de trădare” prin publicarea de informaţii potrivit cărora Statele Unite ale Americii îşi multiplică intruziunile digitale împotriva Rusiei.

”Vă vine să credeţi că decăzutul New York Times tocmai a publicat un articol în care afirmă că Statele Unite cresc substanţial atacurile cibernetice asupra Rusiei. Acesta este un act virtual de trădare din partea unui ziar cândva mare, atât de disperat să găsească o poveste, orice poveste, chiar dacă este rea pentru Ţara noastră ….”, a scris Donald Trump pe Twitter.

“De asemenea, este fals!”, a mai scris Trump, calificând presa drept “coruptă” şi repetând acuzaţiile că jurnaliştii sunt “duşmani ai poporului”.

UPDATE

Preşedintele SUA, Donald Trump, afirmă că a decis să anuleze loviturile aeriene contra unor ţinte iraniene, întrucât i s-a transmis că 150 oameni ar fi murit în atacuri, ceea ce nu ar fi fost un răspuns ''proporţionat'' la doborârea unei drone americane de către iranieni, transmite dpa.

Într-o serie de mesaje postate vineri pe Twitter, Trump anunţă că SUA erau pregătite să ia ''măsuri de retaliere noaptea trecută asupra a trei locaţii diferite'', dar liderul american a anulat planul iniţial cu numai 10 minute înainte de punerea sa în aplicare.

''Nu mă grăbesc, armata noastră este reconstruită, nouă şi gata de acţiune, fiind de departe cea mai bună din lume'', a scris liderul american, care a adăugat că Teheranului nu i se va permite să se doteze cu arme nucleare. El a opinat că în prezent Iranul este o naţiune mult slăbită.

SUA s-au retras anul trecut din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, document semnat în 2015.

Washingtonul doreşte să împiedice Iranul să obţină arme nucleare şi a reintrodus sancţiuni contra Teheranului în cadrul campaniei de ''presiuni maximale'' care vizează configurarea politicii externe iraniene.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră