Denunț penal împotriva Ralucăi Prună

21 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Denunț penal împotriva Ralucăi Prună

"Astăzi, 21 octombrie 2016, am transmis către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un denunț împotriva doamnei Raluca Alexandra Prună, ministru al Justiției, pentru infracțiunea de fals în declarații în formă continuată în legătură o organizație internațională la care România este parte. Apreciem că fapta ministrului Justiției, Raluca Alexandra Prună, dincolo de caracterul reprobabil și imoral, îmbracă un caracter penal, că aceste declarații implică dezinformarea voită în contextul unui angajament al României față de Curtea Europeana a Drepturilor Omului și că este de natură a produce consecințe juridice, scopul afirmației mincinoase fiind evitarea unei posibile sancțiuni", se arată în comunicatul Sindicatului Danubius.

Sindicaliștii consideră că faptele ministrului Justiției intră sub incidența art.236 Cod penal privind falsul în declarații și art.328 Cod penal privind infracțiuni de fals comise în legătură cu o organizație internațională.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

PSD a cerut demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pe motiv că aceasta ar fi minţit în faţa CEDO, iniţiatorii moţiunii susţinând că declaraţia lui Prună este ”mincinoasă sub două aspecte”, adică unul care priveşte ”minciuna cu hârtia sub semnătura cuiva” şi cel de-al doilea ”că un înalt demnitar al statului român a minţit în faţa unui organism internaţional".

"La data de 14.06.2016, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, se prezintă în faţa CEDO, unde susţine şi depune un act privind măsurile care au fost luate şi cele care urmau a fi luate în vederea îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare. După această prezentare, ministrul Justiţiei face afirmaţii în plenul CSM din data de 06.10.2016. susţinând că «eu m-am dus şi am minţit la CEDO, şi spun bine minţit la CEDO că eu am crezut că, dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... deci EU AM MINŢIT ACOLO spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că, în realitate, în buget noi nu avem aceşti bani». Declaraţia doamnei Prună este mincinoasă sub două aspecte: unul priveşte «minciuna cu hârtia sub semnătura cuiva din statul român», cel de-al doilea că un înalt demnitar al statului român a minţit în faţa unui organism internaţional", se arată în textul moţiunii.

Raluca Prună, a declarat, marţi, după aprobarea moţiunii simple împotriva ei, că nu există repercusiuni directe ale deciziei Camerei Deputaţilor, însă dacă premierul Dacian Cioloş va decide că trebuie să părăsească Executivul îşi va da demisia.

”Repercusiuni în sensul de a fi automat demisă în urma acestei moţiuni nu există. Sigur că acum eu fac parte dintr-o echipă guvernamentală, rămâne de văzut ceea ce va decide premierul. Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca. Dacă premierul va decide că trebuie să rămân până la sfârşitul mandatului, voi rămâne până la sfârşitul mandatului”, a declarat Raluca Prună.

Ea a repetat că declaraţiile ei criticate în moţiunea simplă au fost doar "o metaforă". ”Da, vorbesc în metafore şi îmi permit să vorbesc aşa cum pot, folosind toată bogăţia de cuvinte a limbii române. Îmi asum asta”, a mai spus ministrul.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră