Sfârşitul tarifelor de roaming. Ce înseamnă ”utilizarea rezonabilă” a serviciului (VIDEO)

04 Oct 2016 | scris de Istvan Deak
Sfârşitul tarifelor de roaming. Ce înseamnă ”utilizarea rezonabilă” a serviciului (VIDEO)

Suntem foarte aproape de eliminarea costurilor de roaming în UE. Începând de mâine, suprataxele pentru apeluri și utilizarea internetului atunci când sunteți în altă țară din UE, vor fi reduse și mai mult, iar din 15 iunie 2017 folosirea telefonului mobil în străinătate va avea același preț ca în țara de origine. Tot de mâine vor intra în vigoare noile norme privind neutralitatea internetului și folosirea acestuia fără discriminări.


Tranziție
Va urma o perioadă de tranziție până în 14 iunie 2017, când operatorii vor putea să factureze o sumă mică pe lângă prețul intern. De exemplu, operatorii vor factura o taxă de cinci eurocenți pe lângă prețul intern pentru un minut din apelul lansat, iar pentru mesaje (SMS-uri) o taxă adițională de doi eurocenți. Urmăriți tabelul de mai jos pentru mai multe detalii.

„Ziua de 30 aprilie este o zi mare pentru consumatori”, a declarat raportoarea Pilar del Castillo Vera, comentând noua etapă din procesul de eliminare a costurilor de roaming. „Consumatorii vor putea beneficia de taxe reduse de patru ori, pentru apeluri, internet și mesaje atunci când călătoresc în UE. Este ultimul pas până la eliminarea lor totală în 2017”, a declarat aceasta.

CITIȚI ȘI:

Se elimină taxele de roaming, dar se introduc clauze antiabuz. Ce se întâmplă cu cardul SIM

Eliminarea costurilor de roaming face parte din „regulamentul telecomunicațiilor” care prevede primele reguli UE privind neutralitatea internetului pentru asigurarea accesului deschis, fără discriminări, la conținutul internetului. Furnizorii de internet nu vor avea voie să reducă viteza internetului și să folosească acest lucru în scopuri comerciale. Regulile privind neutralitatea internetului vor intra în vigoare tot din 30 aprilie.

Eliminare definitivă

UE a redus costurile serviciilor în roaming din 2007, iar Parlamentul a cerut în mod repetat eliminarea lor definitivă.

În iunie 2015, negociatorii Parlamentului European, guvernele statelor membre din Consiliu și Comisia Europeană au căzut de comun acord asupra regulamentului telecomunicațiilor și asupra abolirii costurilor de roaming de la 15 iunie 2017. În octombrie, Parlamentul a aprobat acest acord în plen.

Vor creşte tarifele naţionale percepute de operatorii de telefonie mobilă odată cu dispariţia tarifelor de roaming în iulie 2017? Ce înseamnă “utilizare rezonabilă” a serviciului de roaming? Va fi distorsionată concurenţa în piaţă? Răspunsul la aceste întrebări vine într-un material video difuzat de site-ul Parlamentului European.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră