Sediul Poliţiei Municipiului Bucureşti a fost unul dintre bastioanele regimului comunist. Dacă zidurile ar vorbi, probabil că, ar ieşi la iveală ororile la care au fost supuşi oamenii nevinovaţi care se impotriveau sistemului. În subsolul clădirii şi în birourile miliţienilor oamenii erau bătuţi crunt, unii fiind chiar omorâţi. Vremurile s-au schimbat, nu în totalitate, la fel şi faţada clădirii. Până în anul 2008, clădirea era încă gri. Acum e fost vopsită parţial în portocaliu.
Licitaţia şi actele adiţionale
În mai 2008 a avut loc licitaţia pentru consolidarea sediului Poliţiei Municipiului Bucureşti, fiind câstigată de un consorţiu format din firmele: Rotary Constructii SRL, UTI Internaţional SRL, Forli Italia filiala Bucureşti şi UTI System. Liderul asocierii a fost desemnată firma Rotary Construcţii. Valoarea contractului a fost inţial de aproximativ 58 de milioane de lei, adică în jur de 13 milioane de euro. Lucrările urmau să fie finalizate în 60 de luni de la semnarea contractului, în mai 2013.
Nu a fost să fie, pentru că la 29 iulie 2008 s-a semnat un act adiţional prin care s-a prelungit termenul de execuţie a lucrărilor pană în 2017. S-a mai semnat încă un act adiţional de lucrări suplimentare pentru suma de 262.554 lei cu TVA. Apoi, a urmat un nou act adiţional pentru modificarea TVA, prin care s-a suplimentat valoarea contractului cu 2,3 milioane de lei. Valoarea finală a contractului în acest moment este de 60.143. 426 lei. Nu se ştie care va fi valoarea până în 2017.
De la începerea lucrărilor in 2008 până în 2015 au fost facturate lucrări în valoare de peste 10 milioane de lei. “Lucrările urmează să fie finalizate în anul 2017, în condiţiile asigurării în totalitate a fondurilor necesare aferente obiectivului de investiţii”, a precizat biroul de presă al Poliţiei Municipiului Bucureşti.
Cine consolidează sediul Poliţiei Capitalei?
Rotary Construcţii este principala companie a grupului de firme Rotary, controlată de controversatul afacerist Mihai Rotaru, cunoscut pentru priza pe care o are la contractele din banii publici. Cifra de afaceri a acestei societăţi a crescut vertiginos în guvernarea regimului PDL. De exemplu, în anul 2010 avea o cifră de afaceri de aproximativ 95 milioane de lei, în 2012 ajunsese la peste 176 milioane de lei. Iar în 2013 a scăzut la 137,2 milioane de lei.
Mihai Rotaru figura la Registrul Comerţului ca fiind asociat cu Simu Horia Schiopu, în firma Anamob Design Srl. Simu Horia Schiopu a devenit cunoscut publicului după ce a reuşit performanţa de a obţine peste 103 milioane de euro la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor pentru un teren de aproximativ 10 hectare din sectorul 6 al Capitalei. Banii au fost primiţi pe filiera politică în doar trei luni de la depunerea dosarului la ANRP. Mai mult, evaluatorul terenului lui Simu, Emil Nuţiu, a fost reţinut de procurorii DNA într-un dosarul de corupţie alături de la Alina Bica, fosta şefă a DIICOT.
Pentru consolidarea sediului Poliţiei Capitalei, Rotary Construcţii este ajutată de compania UTI System, controlată de Tiberiu Urdăreanu, fiul fostului general de armată, Tiberiu S. Urdăreanu. Grupul UTI se află pe primul loc în topul firmelor care au obţinut contracte pe bani publici în domeniul securizării şi nu numai.